Recenze: Jestřáb & Rybářka 4: Vlk v ovčím stádu - Simon R. Green

Pokud jste unaveni životem, přijeďte do Havenu. Tady už se najde někdo, kdo vás zabije.
(str. 5)

Kapitáni Městské hlídky města Haven Jestřáb a Isobel Rybářka dostali příkaz zadržet špiona s krycím jménem Fenris. Něco se ovšem zvrtne a Fenris zmizí i s novou podobou v sídle rodu MacNeilů. Jestřáb a Rybářka jsou vysláni, aby se v přestrojení vmísili mezi aristokratickou smetánku a špiona zajistili. Rodina MacNeilů však ukrývá děsivé tajemství, které se po letech dostává na povrch a nikdo v domě není v bezpečí. Poté, co z krbu vypadne mrtvola, je Jestřábu s Rybářkou jasné, že se případ komplikuje...
Najdou kapitáni hlídky zmizelého špiona? Je stvůra z domu skutečná? A nepomůže ji zahnat Strážce rodu MacNeilů? Nebo snad bude Jestřáb s Rybářkou odhaleni a popraveni z to, že se vydávali za členy Aristokracie?
...
Vlk v ovčím stádu je čtvrtý díl skvělé městské fantasy s detektivní zápletkou, která nenudí a svým napínavým dějem čtenáře dokáže zaujmout, přestože by se kniha dala označit jako "brak".

Celou sérii s Jestřábem a Rybářkou mám hrozně ráda a vždy si čtení užiji, hlavně díky zajímavému ději, který nikdy nezklame. Jen je škoda, že všechny díly mají podobný vzorec děje - Jestřáb a Rybářka dostanou případ, ten se zkomplikuje a oni jsou převeleni k jinému případu, kde jim hrozí smrtelné nebezpečí a oni musí vraha odhalit dříve, než znovu zaútočí, ale vše nakonec víceméně dopadne dobře, jen to nemusí přežít všechny postavy.
Pozadí jednotlivých dílů se však liší a to čtenáře přidržuje v bdělosti, protože se neustále něco děje a postav s tajnostmi přibývá jak hub po dešti. Vše se ještě zkomplikuje čaroději a kouzly, pachatel si za sebou zamete stopy a Jestřáb s Rybářkou musí zapojit nejen svaly a zbraně, ale i mozek, aby případ rozlouskli.

Postavy jsou zajímavě zabarvené a od sebe se velmi liší, někdo chce peníze, pomstu, moc, nebo i ideálního muže... Všichni se však mohou spolehnout, že Haven jejich přání vyslyší a po svém jim je přání, jen se to nikomu nejspíš nebude líbit. Přístavní město Haven je totiž dosti zvrácené s různorodými obyvateli, kteří jsou schopni všeho.
Proto tu je Jestřáb a Rybářka, aby chytali zločince a snažili se učinit spravedlnosti za dost, jen to dělají dosti neotřelými způsoby. Pokud je někdo naštve, se zlou se potáže. Přestože jsou to tvrdí lidé zoceleni v bojích, dokáží mít i city a hlavně jsou poctivý a stateční, což v Havenu nejsou zrovna obvyklé vlastnosti.

Kniha se čte velmi snadno, a i když se děj zdá být komplikovaný, vlastně je vcelku jednoduchý, protože v závěru zjistíte, že spousta věcí spolu souvisela.
V příběhu jsou ponechány stopy, které mohou vést až k vrahovi, jen se v nich nesmíte ztratit. A i když viníka neodhalíte, tak nezoufejte, ve finále se všechno dozvíte a Jestřáb případ vyjasní.

Vlk v ovčím stádu je městská fantasy s příměsí detektivky a ocení ji spíše mládež, i když si myslím, že může potěšit všechny čtenáře. Je to totiž skvělá oddychovka.

Hodnocení: 3,5/5
Název: Vlk v ovčím stádu (orig. Hawk & Fisher: Wolf in the Fold, 1991)
Autor: Simon R. Green
Série: Jestřáb & Rybářka
Díl: 4
Překlad: Josef Hořejší
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 214
Vydal: Polaris, 1999 (1. vydání)
Doporučená cena: 129 Kč

Komentáře