Recenze: Řez - James Hayman

Napínavý thriller, ve kterém o životě oběti rozhodne vrah a jeho přesný Řez...

Děj:
V Portlandu je nalezeno zohavené tělo pohřešované dívky s vyjmutým srdce a detektiv Michael McCabe předpokládá, že jde teprve o začátek a má pravdu. Následují den je totiž unesena mladá žena a policie má jen asi týden, aby vraha odhalili. Pokud to nestihnou, tak bude nalezeno další znásilněné a zohavené tělo bez srdce.
Proč vrah zabíjí? A jedná se skutečně jen o jednoho pachatele, nebo je za těmi vraždami něco víc? Z jakého důvodu mají oběti vyoperovaná srdce? Dokáže policie odhalit i vrahovi ostatní oběti?
.
Můj názor:
Kniha je autorovou prvotinou a rozhodně má skvělý vypravěčský talent, takže jde o čtivý a napínavý thriller, který vás nenechá vydechnout.
.
Děj je hodně propracovaný a vedle sebe plynou dvě linie - pátrání po vrahovi a zmizelé ženě, a utrpení oběti držené šíleným vrahem - až se v závěru protnou a nastoupí "velké finále", kde se dočkáme zodpovězení všech otázek týkajících se vražd a hlavně motivu.
.
Zajímavé je, že se v knize téměř nevyskytuje vrahova mysl, takže se o něm příliš ani nedozvíme. Jen že se vyžívá v bolesti a ubližování bezbranných tvorů, ale proč ho to tak fascinuje, se nedozvíme. Na začátku je sice něco naznačeno, ale později to autor nerozvinul, jako by na to pozapomněl.
Místo na vraha, tak se kniha soustřeďuje více na myšlenky unesené ženy, která ve tmě čeká na znásilňování, mučení a smrt. Nejdřív je plná vzdoru, ale postupně prodělává proměnu a je tak nějak smířená se svým údělem. Dokonce jí napadá, že pokud se jejímu vězniteli bude líbit sex s ní, tak by ji nemusel zabít.
.
Postav je zde hodně, ale orientovat se v nich jde vcelku dobře. Jejich charaktery jsou skvěle vykresleny, takže působí věrohodně a skutečně.
Detektiv McCabe je tvrdý polda, který má s vraždami a násilnostmi bohaté zkušenosti z New Yorku. Do Portlandu se přestěhovat, protože je tu větší klid a hlavně tu není tolik "velkoměstských" vražd. Je rozvedeny a jeho ex-manželka si našla pracháče a o dceru se několik let vůbec nezajímala, takže ji vychovává McCabe. Znamená pro něho všechno a dodává mu sílu se vypořádat se zvrácenostmi zločinců, stejně tak jeho přítelkyně, která na něho oddaně čeká, protože on neustále chodí domů pozdě v noci.
.
Rozhodně jde o thriller nabitý akcí, napínavými scénami a honičkami s vrahem, který si s policií hraje jako kočka s myší a detektivové dlouho bezradně tápou. Vrah se totiž vyžívá nejen v bolesti, ale také ve falešných identitách a jménech. Policii tak stopy několikrát zavedou do slepé uličky, ale vždy najdou další vodítko, které je vede oklikami až k vrahovi.
.
Kniha se mi líbila a čtení jsem si víceméně užila, jen okolo poloviny se mi děj zdál trochu natahovaný, a tak jsem se chvilkami i nudila.
Původně to vypadalo, že se jedná o bestiálního vraha vyžívajícího se v bolesti, ale postupně vycházelo na povrch, že za vším je něco mnohem víc a příběh tak nabíral na složitosti.
.
Řez je thriller plný zvratů, akce a dlouhých dialogů. Zaujme nejspíš příznivce tohoto žánru a doporučil bych ho spíše dospělejšímu publiku.
.
Hodnocení: 7/10
.
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi. Knihu si můžete zakoupit zde.
Název: Řez (orig. The Cutting, 2009)
Autor:James Hayman
Vazba: tvrdá s přebalem
Počet stran: 320
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře