Recenze: Žulové město - Stuart MacBride

Skvělý psychologický thriller, který jde velmi snadno srovnávat s mistrovským Sběratelem kostí. Nahlédnete nejen do mysli vraha, ale uvidíte, čeho je schopen dav lidí, prahnoucí po krvi a hledajícího obětního beránka.

Děj:
Detektiv seržant Logan McRea se sotva vrátil do práce a hned dostane případ zohaveného chlapce z kanálu. Rok se zotavoval z napadení vrahem, nyní se musí potýkat s novým šéfem inspektorem Inschem, který neustále žvýká gumové medvídky a bývalou přítelkyní, soudní lékařkou Isobel MacAlisterovou, která má už nového přítele, a k tomu mu byl přidělen "strážný anděl", konstábl Jackie Watsonová, které kolegové přezdívají "Xena".
Než si detektivové města Aberdeen uvědomí, že mají co dočinění se sériovým vrahem, jsou nalezena další dětská těla a několik dětí zmizí. Novináři prahnou po detailech a hlavně po článcích na titulní straně. Pro ně jsou schopni všeho, dokonce začít rozhovor s matkou, která ještě ani netuší, že je její dítě mrtvé.
Dokáže Logan vypátrat psychopatického vraha, který se vyžívá v mrtvých tělech, dříve než novináři podnítí dav k touze po krvi? A skutečně jde jen o jednoho vraha?
.
Logan McRea je sice drsný detektiv a nebojí se na pachatele trochu přitlačit, ale tenhle případ mu neměli přidělovat. Po roce se vrátil do služby, ale všichni mi nyní říkají "Lazar" (jméno z Bible), protože byl vrahem velmi vážně zraněn a dlouho bojoval o život.
Sotva nastoupil, tak na něho nabalili vraždu dítěte, ale těl přibývá a Logan se musí hodně činit, a aby případ vyřešil, bude muset zapojit nejen svůj důvtip a tvrdé pěsti, ale hlavně zdravý rozum.
Aby toho na Logana nebylo málo, tak ho pronásleduje novinář Colin Miller, který pro článek na titulní stránce udělá cokoliv, klidně prozradí choulostivé informace o případu a kvůli němu začnou lidi lynčovat nevinné lidi.
.
Můj názor:
Celá kniha je hodně surová a rozhodně není pro slabší nátury. Autor se totiž nevyhýbá ani zohaveným, napůl rozloženým dětským tělům. Trochu mi přišlo, že chtěl za každou cenu šokovat, přesto je všechno popsáno velmi reálně. Popisy nalezených těl či vrahovo obdiv tělům knize dodává na věrohodnosti i čtivosti.
Nejhorší podle mě bylo asi tělo dítěte v rozkladu, které bylo v kanále, takže ho ohlodaly krysy. Nebo také tělo ukryté pod hromadou tlejících zvířat a tím svinstvem se policie musela prohrabávat, aby případně objevila další těla, nebo chybějící části.
.
Zároveň zde byla i obrovská brutalita davu lidí, kteří prahli po odplatě, proto napadali všechny pedofily či jiné devianty, ať už s případem souviseli nebo ne. Jindy klidně zmasakrovali duševně nemocného člověka, který byl sice zpočátku podezřelý z vražd, ale ukázalo se, že je nevinný.
.
Tahle kniha nemá nikterak originální příběh, podobných už bylo několik, ale brutalitou a surovostí je hravě předčí. Oběťmi jsou převážně malé děti, což nebývá příliš časté téma. Jde totiž tak trochu o tabu, nikdo přece nechce číst o zohavených dětech. I na mě toho občas bylo příliš a musela jsem si dávat pauzu. Pro slabší nátury tato kniha rozhodně není.
.
Po psychologické stránce je kniha zpracována bravurně, skvěle odhaluje, jak začíná davové šílenství a hon na čarodějnice, v tomto případě na devianty.
Vše způsobí novinář s touhou po "svobodném projevu", hlavně když z toho vytříská co nejvíc popularity a vůbec mu nevadí, že vyzradil tajné informace, a tím o hodně oddálil dopadení vraha, protože policie musela řešit rozběsněný dav a nemohla se soustředit na opravdu důležité věci. Nakonec nejenže zavinil smrt nevinného člověka, ale zničil tím několik lidských životů.
.
V knize se odvíjí dvě linie děje, první obsahuje pátrání po bestiálním vrahovi a nalézání jeho obětí, a druhá pak proces a propuštění pedofila. Až později se ukáže, že oba zdánlivě nesouvisející případy spolu až příliš souvisí. Kdyby totiž tohle policisté věděli, vrah by byl dopaden mnohem dřív.
Autor tak čtenáři dlouho zatajoval klíčovou informaci, která odkryje motiv vraha. Závěr je proto plný překvapení a chvílemi mi až vyrazil dech.
.
Kniha na mě rozhodně zapůsobila a často mi během čtení běhal mráz po zádech, hlavně u toho, čeho je člověk schopen.
.
Žulové město patří k nejlepším detektivním thrillerům, které jsem četla, a jde snadno přirovnat k mistrovskému Sběrateli kostí. Určitě potěší všechny příznivce napětí a kvalitních thrillerů. Budu se opakovat, ale určitě není vhodná pro citlivější čtenáře se slabším žaludkem.
.
Hodnocení: 10/10
Název: Žulové město (orig. Cold Granite, 2005)
Autor: Stuart MacBride
Překlad: Tamara Vosecká
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 260
Vydal: BB/art, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře

  1. Vyborna knizka jako dalsi knizky o Loganovi. Postavy jsou sympaticke a realne chovajici. Pribeh sthujici.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.