Recenze: Strašidla na Kulíkově - Stanislav Havelka, Petr Chvojka

Pojďte se vydat na hrad Kulíkov, kde straší hradní pán Ruprecht a jeho kamarádi duchové, společně jsou to Strašidla na Kulíkově...

Děj:
Na hradě Kulíkov mají veselo, blíží se Ruprechtova oslava, a tak na hrad přicházejí Ruprechtovy přátelé mu poblahopřát. Objeví se Bílá paní, Bezhlavý rytíř, jeskyňka s plivníky, duch potulného pěvce Skácelíka, ohnivý pes i Ruprechtův dávný sok, švédský hejtman von Marsch. Prostě se na Kulíkově sejde různorodá sebranka a o zábavu je postaráno. Chudák pan Krbec nebude vědět, kde mu hlava stojí.
Zdaří se Ruprechtova oslava? A nebyla minulost trochu jiná? Skutečně Ruprecht zvítězil nad Švédy? A není to po 350 letech jedno?
.
O knize:
Strašidla na Kulíkově volně navazují na knihu O zvířátkách pana Krbce (jiný název Pan Krbec na Kulíkově). Opět se shledáme s kastelánem panem Krbcem, kocourem Kokešem, sovou Kukulou, kavkou Kocandou a duchem hradního pána Ruprechtem. Tentokrát však na Kulíkov přicházejí strašidla a duchové, aby popřáli Ruprechtovi na jeho oslavě, takže hrad pořádně ožije.
.
Můj názor:
Kniha se čte hodně lehce a rychle, děj ubíhá příjemným tempem a čtenář si užije úžasnou atmosféru příběhu. I když se tu objevují strašidla, tak není důvod se bát, protože je vše popsáno mile a přátelsky, takže ani ti nejmenší nemusí mít obavy.
.
Text je doplněn nádhernými ilustracemi, které děj doplňují a obohacují ho. Příběhy se pak čtou mnohem lépe a ještě více vám pomohou se nechat unášet pohádkovým dějem, až máte pocit, že stojíte v Kulíkově.
.
Existuje i stejnojmenný Večerníček, ale pokud si jej dobře pamatuji, tak tam je děj trochu odlišný a objevuje se v něm i více strašidel, dokonce i upíři, které vyženou česnekem.
Ať kniha či Večerníček, obě varianty jsou mile zpracované a vždy si je užiji.
Možná už bych měla být na pohádky "velká", ale to na mě neplatí a hrozně ráda je čtu nebo se na ně dívám.
.
Věřím, že Strašidla na Kulíkově si užijí jak malí, tak i velcí čtenáři, i když každý trochu jinak. Kniha je ideální k četbě dětem, nebo společně s dětmi.
Takže si ji může přečíst kdokoliv, bez věkového limitu. Každý si v knize něco najde, dospělí ji budou brát jako příjemnou oddychovku a děti s ní zažijí malá dobrodružství.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Strašidla na Kulíkově
Autor: Stanislav Havelka, Petr Chvojka
Série: "Kulíkov"
Díl: 2
Ilustrace: Vladimír Renčín
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 80
Vydal: Albatros, 2006 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře