Recenze: Smrt nosí rudé škorně - Pavel Hrdlička

Zajímavý historický román, který ukáže Prahu ve čtrnáctém století a také vyšetřovací postupy staroměstského podrychtáře...

Děj:
Během svatomartinského trhu je na tržišti zavražděn pán Jindřich Bludovský z Ostroha a zároveň ukradena truhlice plná grošů. Podezřelým se stává žebrák Antoš Zkroucený, který utekl z místa činu, jako by mu za patami hořelo a dokonce zahodil měšec plný peněz. Případu se ujímá staroměstský podrychtář Václav, jenže pak se všechno ještě více zkomplikuje, u Židovské branky je u smetiště nalezeno mrtvé tělo a děti z rasovny tvrdí, že vraždil "Smrťák" v rudých škorních. K tomu údajně straší ve starém domě u kostela Sv. Martina a hospody u Sobků, podle místního žebráka je tam duch v rudých škorních. Václav se tedy domnívá, že se městem potuluje někdo, kdo morduje lidi. Jenže postupně se případ ještě více komplikuje o další mrtvé a spousta tajemství vyplouvá na povrch.
Kdo je vrah v rudých škorních a pro koho pracuje? Jak je do případu zapleten Herald z Bludova? A dokáže podrychtář Václav vypátrat pravdu a hlavně ji obhájit před soudem?
.
Můj názor:
Zpočátku se mi kniha nečetla zrovna nejlépe, protože jsem si musela nejdřív zvyknout na autorův styl a hlavně na mluvu postav. Ta nemusí sednout každému, ale já to brala jako zpestření, které dělá čtení zajímavější.
.
Děj byl hodně propletený, takže se v něm mohl kdokoliv ztratit, proto se na text musí čtenář soustředit, aby mu nic neuteklo. Kniha se tak čte dost pomalu, za to si však můžete vychutnávat skvělou atmosféru, která se autorovi povedla. Na to, že se jedná o prvotinu, tak klobouk dolů.
.
Příběh je zajímavě propracovaný a čtenář pomalu rozplétá zákoutí staré Prahy a její obyvatel. Vyskytuje se zde mnoho postav, některé ulpí v paměti či jsou pro děj důležité, ale jiné se objevují a mizí nenávratně v toku příběhu, proto jsem také velmi ocenila soupis postav daný na konec knihy.
.
Kniha se mi líbila a dokázala mě naprosto pohltit, opravdu jsem si připadala jako na tržišti čtrnáctého století, kde se všichni dohadovali o ceně a každý toužil jen po moci a penězích. Svět byl tenkrát tak nějak jednoduší, od jednotlivých postav jste věděli, co můžete čekat. Lidé byli buď kladní, nebo záporní, i když se tu pěstila i přetvářka a zrada, přesto nejde jen o surový středověk.
.
Jen podrychtář Václav do tamější společnosti příliš nezapadal, protože mu nikdy nešlo o peníze, ale o pravdu. Byl spravedlivý a čestný, ale někdy také i naivní, domníval se, že dobro je vždy odměněno a zlo potrestáno.
.
Kniha skvěle vystihuje tehdejší společnost i zvyky, nejvíc mě zaujalo obecní smetiště u Vltavy, kam lidé nosily odpad a splašky. Je to zajímavé, i když ani tohle nebylo příliš hygienické řešení, ale pořád lepší, než aby se to všechno válelo v ulicích.
Dále také to, že u kostela klidně stála hospoda a nikomu to nijak nevadilo, asi aby to farníci neměli daleko.
Přesto se tu vyskytla věc, která mi vadila a to postavení žen ve společnosti. Vím, že v tamějších poměrech to bylo běžné, ale stejně mi to pilo krev. Hlavně to, že žena, aby mohla cokoliv udělat, tak musela mít svého poručníka. V podstatě se s ní zacházelo jako s nesvéprávnou.
.
Jedná se o zajímavý historický román s detektivní zápletkou, který je možná až příliš propracovaný a děj je hodně komplikovaný, i když se na závěr ukáže, že vše bylo tak trochu jinak a hodně událostí spolu souviselo.
.
Hodnocení: 8/10
.
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
Název: Smrt nosí rudé škorně
Autor: Pavel Hrdlička
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 288
Vydal: Knižní klub, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře