Recenze: Prostopášný modlitební mlýnek - Arto Paasilinna

Lauri Kalle jsou věční optimisté a rozhodli se dát lidem moderní modlitební mlýnky, v kterých by mohli hledat rady i víru. Což o to, je to zajímavý nápad, jenže je přivede do hodně prekérních situací, které však zvládnou jen díky vtipném nadhledu...

Děj:
Dva dobří kamarádi Lauri Lonkonen a Kalle Homanen nedokážou vydržet v klidu, přestože jsou muži ve středním věku, občas se chovají jako děti. Lauriho vyhodili z práce a Kalle vynalezl moderní modlitební mlýnek, který je mechanický a počítač v něm má radit lidem nejen v otázkách víry. Proto se oba kamarádi vydají do Indie, Číny a Tibetu, aby se seznámili s trhem a potencionálními zájemci o modlitební mlýnky. Cesta se však záhy zkomplikuje a čeká je setkání s Dalajlámou, věznění v čínském vězení za špionáž, útěk přes Himaláje, setkání se Sněžným mužem, vymyšlení nového náboženství a mnoho dalších dobrodružstvích.
Dokáží se oba dva vrátit domů k manželkám? Bude modlitební mlýnek skutečně fungovat? A jak dopadne jejich setkání se Sněžným mužem?
.
Můj názor:
Důkaz autorova skvělého spisovatelského nadání je to, že i vážné věci jsou pojmout s humorem, proto jsem se skvěle bavila, zatímco se Lauri topil v moři a holínkami odháněl vřeštící racky. Což samo o sobě není příliš veselé téma, ale autor to podal vesele a vtipně.
.
Kniha se zabývá hned několika tématy, ale nejvíce se soustřeďuje na víru a hlavní postavy diskutují o různých náboženstvích světa tak dlouho, až poznají, že nezáleží čemu nebo v koho věří, důležitější je zda jste šťastni a žijete v lásce ke svým bližním.
Lauri ani Kalle nikdy věřícími v Boha nebyli, ale hlavně v čínském vězení začnou nad vírou uvažovat, dokonce jim v tom dopomůže i jejich moderní modlitební mlýnek, který si dělá, co chce. Jejich diskuze dojde tak daleko, až si uvědomí, že Boha, a je jedno jak se jmenuje, vlastně nepotřebují. Vytvoří nové náboženství, které nemá boha jako takového, ale vše je ve větších rozměrech. Věří, že bůh je vlastně jakési vesmírné jsoucno, které nazvali Všehomír. Nikoho neodsuzuje, protože nezáleží na množství špatností, ale na počtu dobrých skutků.
.
Když se nad tím zamyslím, tak je to zajímavá myšlenka, která stojí za zamyšlení se nad ní a upřesnit si, v co věříte. Já jsem ateista, přestože věřím, že něco mezi nebem a zemí je. Nápad se Všehomírem mě zaujal, tak proč si neuspořádat hodnoty života? Kdyby se jím lidé řídili, svět by jistě vypadal o poznání lépe.
.
Čtení této knihy mě vážně bavilo a na to, že má jen přes sto padesát stran, je v ní obsaženo hodně děje i vnitřních myšlenek. Zároveň je tu vše náležitě popsáno, takže si čtenář připadá, že společně s Laurim a Kallem zažívá jejich dobrodružství.
Přírodě je tu věnováno hodně místa, je popsána zajímavým způsobem, který působí velmi věrohodně. Zamrzlé Himaláje mohou z počátku působit nehostinně, ale postupně se s nimi mnohem lépe poznáme.
.
Samotný nápad moderních modlitebních mlýnků mi přišlo jako sci-fi, které by se nejspíš nikdy nemělo naplnit, protože si neumím představit, že by se lidé řídili radami nějakého počítače. I když na druhou stranu, svět vcelku spěje k tomuto okamžiku, že ho budou řídit počítače.
I v knize se ukazuje, že tento přístroj dokáže být svéhlavý a místo modliteb nahrává a pak pouští všemožné sprosťárny, jako by dokázal uvažovat a svým zvráceným způsobem komunikoval s lidmi.
.
V knize se objevuje několik věcí, které nepůsobí příliš reálně. Nejsem příliš velký optimista, proto nevěřím, že by Lauri dokázal za den vysušit mobil ve vlhké gumačce, či že by dva amatéři sami přešli mrazivé Himaláje a přežili čínské vězení s obviněním ze špionáže.
Autor prostě vzal zajímavá témata a udělal z nich humornou "fantasmagorii", která pobaví i poučí, ale hlavně donutí čtenáře se nad problémy zamyslet.
.
Lauri a Kalle jsou oba neobyčejní snílci, kteří se díky svému naivnímu pohledu na svět dostanou do nejednoho problému.
Nejvíc si zavaří, když začnou Číňany poučovat, jak se mají správně chovat k Tibeťanům, to se pak nemohou divit, že je okamžitě strčí pod zámek a obviní ze špionáže.
.
Hodně mě zaujalo, že se autor zmínil o Česku, a dokonce sem přesunul i část děje. Lauri a Kalle zde domluví výrobu moderních modlitebních mlýnků a podívají se do Prahy i do Hvlíčkova Brodu na knižní veletrh.
.
Prostopášný modlitební mlýnek je sice útlá knížka, přesto v sobě má mnoho děje a všechny vážné problémy bere s humorným nadhledem, proto si myslím, že kniha určitě stojí za přečtení a ocení jí všichni bez rozdílu věku.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Prostopášný modlitební mlýnek (orig. Rietas rukousmylly, 2007)
Autor: Arto Paasilinna
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 160
Vydal: Hejkal, 2010 (1. vydání)
Doporučená cena: 239 Kč

Komentáře