recenze: Přistižen - Harlan Coben

Může jediný okamžik zničit něčí život? Jak se má člověk bránit, pokud je nesmyslně obviněn? Dan Mencer z těch červených dveří měl divný pocit už od počátku, jenže se rozhodl to risknout a pomoci dívce...místo toho však byl Přistižen...

Děj:
Dan Mencer měl obtížné dětství, střídání mezi pěstouny a těžká výchova ho však neoslabila, ale naopak posílila a on vystudoval prestižní univerzitu a nyní pomáhá stejně "postiženým" dětem. Jedna dívka ho naléhavě prosila, aby přišel k ní domů. Má z toho sice hodně divný pocit, ale stejně tam šel. Jenže místo vyděšené dívky tam byla reportérka Wendy Tynesová, která ve svém pořadu nahání pedofily. Přestože Dana soud sprostí obvinění, musí se skrývat před světem, navždy má zničený život a sousedi ho napadají. A k tomu ho někdo zastřelí před očima Wendy, které se snažil vysvětlit, že to na něho někdo ušil. Jeho tělo zmizí a policie nemá důkazy, že by došlo k nějakému trestnému činu. K tomu se před časem ztratila místní dívka Haley a všichni podezřívají zesnulého Dana, že ji unesl a zavraždil. Jen Wendy tuší, že tu jde o něco mnohem většího. Její pátrání pomalu odkrývá děsivé pozadí minulosti a nakonec to ohrozí nejen její život, ale i kariéru a rodinu.
Byl Dan Mencer skutečně pedofil, nebo Wendy zničila život nevinnému? Kdo zavraždil Haley? A byla to doopravdy vražda? Co se v minulosti stalo na univerzitě? Čeho všeho je člověk schopen udělat pro pomstu? A co provedou rodiče pro ochranu svých dětí?
.
Můj názor:
Kniha mě naprosto dostala. Chvílemi až děsivý thriller, při jehož čtení mi naskakovala husí kůže i běhal mráz po zádech. Děsivé napětí a zároveň nejistota z nevyřčené hrůzy, bylo fenomenální a já se klaním před autorovým mistrovským talentem.
.
Čtenář po celou dobu čtení neví na čem je, protože se neustále objevují nové skutečnosti, které zamotávají děj. Pokud už v jednu chvíli tušíte, jak to možná bylo, tak najednou zjistíte, že vše bylo jinak, a to se neustále mění až do nervy drásajícího závěru, kde je odhalena pravd, která je děsivější než v nejčernějších snech.
.
Postav je v knize celá řada a všechny jsou propracované do sebemenšího detailu, takže jim nelze nic vytknout. Každá z nich přispívá svou částí do příběhu, proto se také během čtení objevují další a další nové skutečnosti, které mění děj.
Zprvu se zdá, že hlavní postavou bude Dan Mencer, tedy člověk, který chtěl ostatním pomáhat, místo toho však byl nespravedlivě nařčen a údajně přistižen při pedofilii. To otřese jeho život a všichni sousedé by ho nejraději viděli mrtvého. A to se také vyplní, protože je zastřelen. Byl však pedofil, nebo nevinný člověk?
Protože Dan opustí děj poměrně brzy, je jasné, že jde jen o další postavu ve složité síti propracovaného příběhu. Celým dějem prochází reportérka Wendy Tynesová, která celý ten hon na Dana začala. Po jeho smrti se rozhodne odhalit pravdu, ať to stojí cokoliv. A také pro ni málem ztratí všechno, protože někdo stojí v pozadí a pohání ho msta. Nebo je všechno trochu jinak?
.
Děj je čtivý, napínavý a nenechá vás knihu odložit. Rozhodně nejde o nějakou lehkou detektivku, protože tady je hned několik dějových linií, které se prolínají tak dlouho, až to vypadá, že splynou. Je tomu tak?
V této knize se všechno mění s každou otočenou stránkou a to nechává čtenáře dostatečně napjatého a očekávající ho další zvraty, proto vás ani na okamžik nenapadne nudit se. Co kdyby vám něco uniklo?
.
Sice nám kniha nepřinese nahlédnutí do mysli psychopatického zabijáka, jako tomu je v jiných psychologických thrillerech, za to vykreslí pocity rodičů, kteří chtějí své děti chránit za každých okolností. Vám by snad nevadilo, kdyby vedle bydlel pedofil? Co byste udělali, aby náhodou neublížil vašim dětem?
Jindy se ukáže, že ani vysněná pomsta nemusí přinést požadovanou úlevu, ale místo toho mohou udeřit výčitky svědomí. Co když ten obviněný (ale neodsouzený) člověk byl nevinný?
.
Přistižen je dokonalá kniha, které nelze nic vytknout. Čte se skvěle, je napínavá, dočkáme se akce i vražd, ale vůbec tu nejsou nechutné detaily a hlavně budete trnout nad tím, čeho všeho jsou lidé schopni, aby ochránili své blízké.
.
Autor je celosvětově oblíbený a napsal mnoho knih s detektivní zápletkou a thrillerovým napětím. Ta svá díla byl i oceněn prestižní cenou, což jen dokazuje, jak dobrý je to spisovatel.
Přiznám se, že tohle první kniha od Harlana Cobena, kterou čtu, ale líbila se mi natolik, že si prostě musím přečíst i předcházející knihy, abych zjistila, zda jsou také mistrovsky dokonalé.
.
Přistižen je vynikající psychothriller, který vás bude bavit a skvěle si užijete jeho napětí i děsivou atmosféru.
.
Hodnocení: 10/10
.
Děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
.
Knihu si můžete zakoupit v jejich e-shopu (zde je odkaz), nebo v běžných knihkupectvích.
Název: Přistižen (orig. Caught, 2010)
Autor: Harlan Coben
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 336
Vydal: Knižní klub, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře