Recenze: Fiorella a hřbitov upírů - Vlastimil Vondruška

Dokáže i tentokrát Fiorella objasnit vraždy "upíra"? Nebo snad i se svými kamarády skončí v rukou svaté inkvizice? Proč někdo zabijí na hřbitově?

Děj:
Někdo na předměstském hřbitově zavraždil již dva lidi a podle rozsápaných hrdel je jasné, že to má na svědomí upír. Místní farář je nucen povolat svatou inkvizici, i když nevěří, že vraždil ďáblův zplozenec. Zároveň si zavolá vzdáleného příbuzného chlapce Lukáše na pomoc s vyšetřováním. Lukáš patří do Bratrstva Křišťálu, kde společně s Fiorellou (alias Rafaelem) a Martinem pátrají po pravdě. V minulosti dokázali vyšetřit několik zločinů a dokonce je císař Rudolf II. vyznamenal.
Dokáže Fiorella se svými kamarády odhalit upíra? A jakou roli v případu hraje inkvizitor Dominikus? Skutečně vraždí ďábel, nebo se jedná o člověka? A jaký by mohl mít motiv?
.
Můj názor:
Autor je znám především historickými romány z české středověké historie a toho by se měl držet, protože mu to jde a jeho knihy jsou skvěle propracované do detailů, takže si je čtenář vždy náležitě užije.
Tahle kniha se mi však nečetla úplně nejlépe a dlouho mi trvalo, než jsem se začetla. Na to, že to má být kniha pro mládež i přišla až příliš zašmodrchaná a přehnaně propracovaná. Vím, že to jsou obvykle klady autorových knih, ale tentokrát mi to nesedlo. Knihu pro mládež si představuji jako nenáročnou četbu, ale tohle byl plnohodnotný historický román a detektivní zápletkou, jen hlavní hrdinové byli děti, ty se však na svůj věk příliš nechovaly a byly nepřirozeně dospělé.
Chápu, že jde o jinou dobu, kde lidé dospívali dříve, ale stejně mi to přišlo přehnané.
.
Název příliš neodpovídá ději, sice tu je hřbitov a upír, o kterém však všichni ví, že je falešný, takže trochu nechápu ten hřbitov upírů. Pod tímto názvem bych si představovala hřbitov, kde jsou pohřbeni upíři či na něm sídlí a z něho tyranizují okolí. Ale obálka se líbila.
.
Abych však jen nekritizovala, tak kniha rozhodně není nijak špatná, prostě bych jí jen doporučila mládeži tak nad 15 let, i když dnešní mladí čtenáři mě možná překvapí, přece jen je v módě číst obsáhlé ságy, takže pak by tuhle knihu měli zvládnout.
.
Děj je propracovaný a napínavá komplikace na sebe nenechá dlouho čekat. Zpočátku se zdá, že pachatelem je někdo nadpřirozený, ale brzy je čtenáři jasné, že jde o člověka z masa a kostí? Jenže proč se někdo vydává za upíra? Chce snad přivolat svatou inkvizice, která zničí vše, co jim odporuje?
.
Vlastně jde o historickou detektivku, kde je vyšetřovatelem Fiorella a její kamarádi, kteří chtějí zjistit pravdu, a proto se vyptávají místních lidí. Ti jsou však nepřístupní a nechtějí se bavit o divných věcech.
.
Kvůli nadpřirozenu dojde i na svatou inkvizici, která mě rozhodně nezklamala a inkvizitor brzy začne vyslýchat nevinné, a pokud se mu někdo nehodí do krámů, tak ho z něčeho obviní, aby od něho měl klid.
Z tohoto důvodu se také Fiorella dostane do velkých problémů a závěr knihy odhaluje, čeho je člověk schopen, jen aby získal peníze a moc.
.
Fiorella je dcera alchymisty císaře Rudolfa II., a aby mu mohla vypomáhat a být jeho učedníkem, od mala se převléká za chlapce Rafaela. Vlasy má na krátko střižené, a pokud je za dívku, tak nosí paruku s lokny. Nemusím dodávat, že se mnohem lépe cítí v mužském šatu a chováním připomíná kluka, proto s ní také Martin a Lukáš rádi kamarádí, protože si rozumí a mají stejné zájmy.
.
Kniha rozhodně není špatná, jen má pomalejší rozjezd a čtenář se musí soustředit na detaily, pokud chce záhadě přijít na kloub.
Líbila se mi, jen jsem od ní očekávala spíše lehkost, jak je běžné u knih pro mládež, ale detektivní zápletku měla povedenou a s napětím jsem čekala, až se vrah dá poznat.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Fiorella a hřbitov upírů
Autor: Vlastimil Vondruška
Vazba: tvrdá
Počet stran: 310
Vydal: Moba, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře