Recenze: Čarodějka - Blanka Jehlíková

Mohou ještě dnes existovat čarodějnice? A rozeznali bysme je od obyčejných lidí? Co když je to zrovna vaše sousedka? A nemusely by za magii nějak platit? Tohle příběh čarodějky Johany...

Děj:
Johana jednou v noci nastoupí do autobusu mrtvol, ale není tam náhodou, protože je čarodějka. Každého, kdo jakkoliv využívá magii nebo čarovné předměty, čeká tato hrůzná projížďka a záleží jen na něm a jeho schopnostech, zda přežije a bude odměněn, nebo zemře. Je to daň za používání magie, proto se rozhodně nevyplácí si s ní jen tak zahrávat.
Čarodějka Johana je sice mladá, ale zároveň je i mocná. Svou moc obvykle užívá k pomoci lidem, ale dokáže se i naštvat a ztrestat zloděje, kteří jí vykradli byt. Jinak je to však dobrá čarodějka, která umí vyhnat duchy, udobřit domácího skřítka, nalézt tělo zmizelé holčičky a odhalit jejího vraha i osvobodit děti ze zajetí italských mafiánů.
Dokáže si Johana poradit ve všech situacích? Nebo snad zahyne během udobřování mrtvého? Pomohou jí vždy kouzla? A nemůže svou magickou moc nějak přečerpat?
.
Můj názor:
Kniha mě velice překvapila, vlastně jsem ani netušila, co od ní mohu čekat. Když jsem jí otvírala, brala jsem ji jako nějaké fantasy zasazené do dnešní Prahy, ale ukázalo se, že tady jde úplně o něco jiného.
.
Příběh nelze jen tak zařadit do některé škatulky žánrů. Pohrává si s myšlenkou, že čarodějnice přetrvaly do dneška a tento příběh vypráví jedna z nich. Jedná se o směsici nadpřirozena, hororu i thrilleru.
Ano, je tu čarodějnice Johana Králová, která umí pomáhat a stejně tak i škodit, i když nepoužívá černou magii, takže proto musí mít vždy nějaký důvod.
Dále je tu však děsivý autobus mrtvých s oživlými mrtvolami, nebo duchové a vyvolaná monstra. Mělo by to tedy působit jako nevěrohodná fikce, přesto je děj velmi čtivý a navozuje iluzi skutečnosti.
Nádech reálnosti dodává příběhu i brutální vražda malé dívky. Johana najde její tělo pomocí magie a odhalí i vraha.
.
Zároveň tu jsou i nevěřící lidé, jako novinář Karel, major Ivo Jošek a otec zavražděné dívky. Nejdříve se domnívají, že Johana jen šarlatánka, ale postupně je přesvědčí o tom, že magie existuje.
Což by v reálu nejspíš neuspělo. Lidi jsou totiž schopni naprosto ignorovat neuvěřitelné věci, které třeba vidí i na vlastní oči.
.
Přiznám se, že ke knize mě přivedla spíš úchvatná obálka než anotace. Nedokážu od ní vůbec odtrhnout oči, jak je fascinující a skvěle se k příběhu hodí.
.
Kniha je rozdělena do 10 kapitol, které svým názvem (třeba Mrtví jezdí autobusem, Návrat mrtvého syna nebo Hon na strašidlo) vystihují obsah kapitoly. Jednotlivé části na sebe volně navazují a postupně dávají dohromady přesvědčivý příběh.
.
Děj je velmi čtivý a rychle vás do sebe pohltí. Kdybych nemusela jít spát, tak se od ní neodtrhnu. Skutečně mě zaujala a náležitě jsem si jí užila.
.
Také je patrné, že autorka si o tématu čarodějnictví zjišťovala nějaké informace, protože se během děje dozvíme něco z historie i části magických rituálů.
.
Johana Králová je čarodějnice používající kouzla k dobru a pomoci lidem, přesto to neznamená, že si za svou práci nenechá náležitě zaplatit. I když rozhodně není vypočítavá, jen musí platit nájem za svůj byt na Starém městě a je zvyklá na svůj standart, který není nízký. Přesto lidi jen tak neoškubává a hodným lidem pomůže i zadarmo, za to ziskuchtivou vdovu požádá o tučný poplatek za nebezpečí.
.
"Čarodějka" je určena spíče dospělým čtenářům, ti určitě dokáží ocenit napínavou, až hororovou atmosféru i hloubku děje, který se pomalu poodkrývá.
.
Hodnocení: 9/10
Název: Čarodějka
Autor: Blanka Jehlíková
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 232
Vydal: Deus, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře