Recenze: Zrození temnoty - Alexandra Ivy

Svět je plný upírů, démonů a jiných oblud, až se divím, že ještě žijí nějací lidé. Jeden upír je však svázán s mocnou bytostí, která má zničit Temnotu, ta však nabírá na síle. Kdo se odváží bojovat? Strážci temnoty přicházejí...

Děj:
Abby pracuje pro Selenu jako asistentka a nesnáší jejího nájemníka Danta, který s ní neustále flirtuje. Pak však dojde k problémům a rozbitá drahocenná váza proti vypadá jako prkotina. Dochází k výbuchu a Selena předá Abby svou moc. Její zaměstnavatelka totiž nebyla obyčejná žena, ale tzv. Kalich, který v sobě má bytost dobra - Fénixe. Kalich má zaručovat, že se Kníže temnot (nebo také Temnota) nedostane na tento svět. A právě to je nyní Abby, která o nic nestála, a všichni démoni a služebníci zla se jí pokoušejí zabít. Naštěstí je tu Dante, který je strážce Kalichu a musí ho chránit. On však po Abby touží, a proto jí střeží jako oko v hlavě.
Dokáže se Abby sířit s tím, že je Kalich? Jak se bude dál vyvíjet její vztah s Dantem? Uniknou před démony a zombiemi? A co zamýšlí čarodějnice? Pomůže Dantovi jeho přítel upír Viper a uvězněná poloviční Shalott?
.
Postavy:
Abby vždy byla obyčejná dívka, která se starala jen o to, aby dokázala zaplatit nájem. To se však náhle mění a ona se ocitá před skutečností, že svět s lidmi obývají démoni, upíři, zombie, čarodějnice a jiné příšery a všichni jí najednou chtějí buď zabít, nebo unést a zneužít její moc.
Dante je upírem a sto let byl magicky připoután k Seleně a byl povinen jí chránit. Nyní mohl být svobodný, jenže se k umírající Seleně připlete Abby a ta se stává Kalichem. Tudíž je k ní Dante připoután a musí jí chránit před stvůrami. Pro něho je to však trochu osobnější, protože se mu Abby líbí, proto se pokouší pro ní sehnat pomoc.
.
Můj názor:
Série Strážci temnoty má již osm dílů vydaných v ČR, ale až nyní se mi podařilo sehnat i první díl. Tuto sérii vydávají Levné knihy a hned na začátku byl zmatek v pořadí jednotlivých knih, protože díly byly vydávány zpřeházeně. Takže nejprve vyšel druhý díl a první snad až jako čtvrtý.
Pro jsem po přečtení druhého dílu (V objetí temnoty) sérii odložila. Přestože na sebe knihy navazují jen volně, tak mi úplně všechno nebylo jasné.
.
Kniha rozhodně není nějakou naivní paranormální romancí, ale napínavá červenou knihovna, kterou bych doporučila už trochu odrostlejší mládeži, tedy dívkám. Zajímavé je erotické napětí mezi postavami a najdou se tu i postelové a milostné scény, které jsou příjemně podrobné, takže si je čtenář skvěle užije a obohacují svižný děj.
.
Příběh je od počátku rychlý a chytlavý, takže se do něho velmi snadno ponoříte a knihu budete jen stěží odkládat. Zároveň je hodně předvídatelný a hned od počátku budete tušit, jak to celé dopadne, přesto se od čtení neodtrhnete.
Nejedná se o žádné složitě propracované veledílo, ale to by nikdo od červené knihovny či romancí asi ani nečekal. Dobře si u ní odpočinete a uklidníte si nervy z každodenního shonu.
.
Přesto nejde jen o romantiku a city, ale i humor a napětí, kdy po hlavní hrdince jde většina stvůr a chrabrý Dante jí musí bránit i za cenu vlastního života. Akce jsou svižné a čtivé, takže rozhodně nehrozí, že byste se během čtení nudili či chtěli knihu odložit.
.
Zápletka není nijak originální, podobných je jako hub po dešti a nejspíš ještě víc, ale přesto je v knize i něco víc, co vás chytne a nepřestane vás bavit.
.
Kniha se mi hodně líbila a jako oddychovka je dokonalá. Ocení jí spíše ženy, mužům toho totiž příliš nedá, přestože se tady najdou i napínavé bitky a to knihu jen okořeňuje.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Zrození temnoty(orig. When Darkness Comes, 2007)
Autor: Alexandra Ivy
Série: Strážci temnoty
Díl: 1
Překlad: Růžena Rosůlková
Vazba: Měkká
Počet stran: 360
Vydal: Levné knihy, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 59 Kč

Komentáře