Recenze: Život byl pes - Helena Rytířová

Život byl pes je příběhem psa jménem Život, který si toho za svůj život hodně zažil, ale přesto na život nezanevřel a bojoval až do konce. Byl to obyčejný voříšek, ale vše bral s humorem a do znuděné Letné vnesl nový život...

Děj:
Žil byl jeden pes, který si u svého prvního pána zažil hodně trpkosti a málem ho to stálo i život, jenže pak si ho z útulku vzala panička s dcerkou a pes dostal jméno Život. Bydlel na Letné a s paničkou měl hodně společného - oba milovali svobodu a život. Nedostával sice ty nejdražší granule, ale za to měl hodně volnosti a kolikrát se v parku venčil sám. Měl své psí známé i krásnou psí slečnu Naďu. Panička ho brala do Hospůdky, kde pracovala. Pes Život byl šťastný, jenže svou svobodomyslnou povahou se mohl snadno dostat do maléru. Jako když se zatoulal a pak hledal cestu domů, přitom zažil nejedno dobrodružství.
Najde Život svou paničku? Dokáže zvládnout všechny trpkosti života? Vzdá se nebo bude bojovat až do konce?
.
Můj názor:
Kniha je velmi zajímavě řešená, protože vypravěčem není člověk, ale sám pes. Tím se čtenáři naskytuje příležitost nahlédnout na svět psíma očima a třeba si z něho vzít i příklad.
Jak pes vidí město nebo vesnicí? Dokáže se městský pes adaptovat do vesnického života? Jaké zvyky má psí společenství?
Prozradím vám jedno tajemství. Víte, proč psi značkují patníky a rohy domů? Jde o takový psí bulvár, z kterého se dozvídají všechny drby z okolí.
.
Jednotlivé příhody jsou rozděleny do krátkých kapitol, které působí tak trochu samostatně, přesto dávají celek. Pes Život vypráví a čtenář s ním jeho zážitky prožívá společně.
Jsou čtivé a velmi snadno si je užijete, jen je velká škoda, že je kniha tak kraťoučká, protože bych si jí s chutí vychutnala mnohem déle.
.
Příběhy jsou psané velmi procítěně, takže vás přivedou jak k smíchu, tak klidně i k pláči. Některé příhody jsou totiž dost smutné a hlavně ta poslední, která uzavírá nejen knihu, ale i životní příběh psa Života.
U té jsem se už neudržela a bulela jak malá. Ale všechno má svůj konec, s tím se nedá nic dělat, přesto jsem to prožívala možná až moc. Ale to bude asi každý, kdo si někdy vzal pejska z útulku.
V knize však nejde o smutek, ale především o radost, proto je tu vše bráno s humorem a je to lehce nadlehčené.
Sama mám již několikátého psa z útulku, a tak mi je kniha připomněla a hlavně jejich osudy. Mohu jen doufat, že tam za Duhovým mostem všichni společně dovádějí.
.
Život byl pes nelze doporučit nějaké věkové kategorii, protože jí jistě ocení všichni, jak děti, tak i dospělí. Každý si v ní najde něco svého, co se mu líbí. Věřím, že se k ní lidé budou rádi vracet. Přestože je to jen útlá knížečka, tak je to rozhodně výjimečný počin, který potěší malé i velké.
.
Hodnocení: 9/10
.
Tímto bych chtěla nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Název: Život byl pes
Autor: Helena Rytířová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 112
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.