Recenze: Říše temnot - Tajemství upírů - L. J. Smith

Berete život jako samozřejmost? To se však může kdykoliv změnit. O tom se přesvědčí i dívka jménem Poppy, která si myslela, že má celý život před sebou a najednou se dozví o brzké smrti během několika týdnů. Ještě že má za kamaráda lamii Jamese a tohle je jejich "Tajemství upírů"...

Děj:
Poppy Northová se na začátku prázdnin dozví, že má rakovinu slinivky a zbývá jí jen pár týdnů života. Není divu, že je zdrcená a připravuje se na bolestivou smrt. Naštěstí má kamaráda Jamese, který je sice divný a Phillip (bratr Poppy) ho nemůže vystát, ale ona ho má ráda a dávno už ne jen jako kamaráda.
James se rozhodně kašlat na pravidla svého světa, jen aby Poppy zachránil. Dokonce navštíví čarodějku a pozeptá se svého otce, ale ten mu poradí, aby jí zkrátil utrpení a zabil jí. On však má jiný plán - prozradí jí, kdo doopravdy je. James je totiž lamie (upír) a chce Poppy přeměnit. Ona nechce umřít a tak nabídku příjme, jenže tím James porušil zákony Říše temnot - nezamilovat se do člověka a neprozradit člověku existenci bytostí temnoty.
Povede se přeměna Poppy v upíra? Dokáže se Phil smířit s tím, že se z jeho sestry - dvojčete stane krvežíznivá bestie? A co když se o této nelegální proměně dozví rada Starších, kteří trestají porušení zákonů?
...
O autorce:
Americká spisovatelka Lisa Jane Smith (L. J. Smith) se u nás proslavila díky upíří sérii Upíří deníky, podle které vznikl i hodně populární stejnojmenný seriál. Následně pak u nás začala vycházet odnož Upířích deníků, a to Stefanovo deníky. Dále pak Tajný kruh a Temné vize, nyní se k nám dostala i série Říše temnot.
.
O knize:
Říše temnot není nějaké místo, ale spíše společenství bytostí temnoty, které se nějak odlišují od lidí. Patří do nich lamie a přetvoření upíři, vlkodlaci a čarodějnice.
.
Jaký je rozdíl mezi lamií a upírem?
Vlastně takový rozdíl v tom není, jen lamie se tak narodila a vyrostla. (Ano i upíři mohou mít děti.) Postupně stárne, ale může tento proces zastavit a zůstat v určitém věku. Zato přetvořený upír je přeměněn díky výměně krve s lamií či upírem a zůstává ve věku, kdy byl proměněn, takže nestárne. Jinak jsou oba druhy stejní.
Zabít je dokáže jen dřevěný kůl do srdce a spálení ohněm. Slunce je jen oslabí, ale jinak nic. Nepotřebují spát v rakvích nebo v hlíně z rodné země, česnek jim nevadí, tekoucí voda je jim ukradená a do domu pozvání nepotřebují. Jsou krásní, silní, rychlí a umí číst myšlenky a ovlivňovat mysl.
.
Postavy:
Poppy (co je to za přiblblé jméno?) je mladá a už dlouho miluje svého kamaráda Jamese, který se však chová chladně a odtažitě. Až když zjistí, že jí zbývá velmi málo času, chce své city vyjádřit, ale James jí nejdříve prozradí, že je upír. Poppy je pochopitelně vyděšená, ale mnohem větší hrůzu má ze smrti a zvolí proměnu v upíra.
Phillip je dvojče Poppy, přestože vypadají odlišně, ale hlavní je, že se mají rádi a jsou si navzájem oporou. Jenže Phil nemůže Jamese vystát a ani nezná důvod, prostě se mu nelíbí. Jakmile je však Poppy v nebezpečí, tak se po pár hysterických scénách s Jamesem usmíří a spolupracují.
James se snaží své city k Poppy potlačit, protože je má zakázané a byl tak vychován. Stejně se mu to nepodaří a klidně zákony "svých" lidí poruší, aby Poppy zachránil, i když to může znamenat jeho smrt.
Ash je Jamesův upíří bratranec. Sice se v knize jen mihne a tak trochu vypadá jako zloduch, ale nakonec je pro něho všechno jen legrace. Je tak trochu arogantní a rozhodně ne takový trpitel jako James, vlastně si povahově nejsou vůbec podobní.
.
Můj názor:
Romantika bez akce...
.
Tajemství upírů je vlastně příběh člověka před smrtí, který se bojí smrti tolik, že se raději nechá přeměnit v upíra. Přestože tento proces je taky nebezpečný a nemusí vždy vyjít, pořád má větší šanci na "život", i když jako nemrtvý. Samotná přeměna a její následky nemusejí být zpočátku jednoduché, hlavní hrdinka to určitě zvládne. Přece jí autorka nemůže nechat zemřít, ne? A to je v podstatě celý děj, takže akci tady rozhodně nečekejte.
Vlastně je to takové hodně zkrácené Stmívání, takže děj není nikterak originální ani propracovaný. Hned na začátku už tušíte, jak to všechno dopadne.
.
Od této autorky jsem zatím četla jen pět dílů Upířích deníků, které mě hodně zklamaly a tak jsem doufala, že Říše temnot bude lepší. Musím se přiznat, že se mi kniha docela líbila, je to takový lepší průměr mezi upířími romancemi a jako oddychové počtené to je rozhodně dostačující.
.
Děj je velmi jednoduchý a snadno předvídatelný, ale je čtivý a rychle ubíhající. Kniha se čte naprosto sama a nemusíte nad ní nikterak přemýšlet. Je tenoučká a podle toho je taky malá hloubka děje, který se točí jen kolem hlavní hrdinky.
.
Akce se nedočkáme, v závěru se autorka o něco snaží, ale nijak napínavé to není. Mnohem větší důraz je kladen na emoce nejen hlavní postavy, ale i city a hlavně nehynoucí lásku, která i smrt přemůže. Je to taková pohádka pro náctileté slečny, které mají rády nasládlou romantiku a šťastný konec.
.
Mezi řádky se však ukrývá i trochu něco víc, než naivní příběh, který jsem slyšela již mnohokrát. Jsou tu skvěle popsány pocity člověka, který se dozvěděl, že je konec a za pár dní či týdnů zemře bolestivou smrtí. Zpočátku doufá, že by to nemuselo být vážné, ale nakonec ho pohltí beznaděj. Bojí se smrti, ale ví, že ho brzy odvede od jeho blízkých, aniž by prožil svůj život. Domnívá, že je nespravedlivé. Co by měl udělat, kdyby se vyskytla možnost záchrany? Co byste udělali vy?
Není tady jen láska mezi klukem a holkou, ale i sourozenecká a rodičovská. Jak by vám bylo, kdyby někdo z rodiny umíral? A co kdybyste mohli něco udělat?
.
Jen mi trochu vadí ti "úžasní" moderní upíři...jsou krásní, náctiletí a věčně mladí. Já kdybych musela nadobro zůstat v podobě puberťáka, tak nejspíš spáchám sebevraždu. Ale co, kniha je pro dospívající dívky, takže musí mít přibližně stejně staré i postavy, aby se dokázaly lépe vžít.
Já však raději dávám přednost dospělejším postavám, takže mě James nebo Ash nijak neokouzlili a s chutí bych jim srdce probodla kůlem.
.
Jak už jsem se zmínila, pokud nečekáte propracovaný děj plný akce, ale místo toho hodně citů a myšlenek hlavní hrdinky, tak to je tato kniha pro vás jako stvořená. A jako odpočinková četba taky není špatná.
Více jí určitě ocení dospívající dívky, které jsou romanticky naložené a zbožňují upíří romance s dokonalými mladíky. Dospělé publikum (opět spíše ženy) knihu ocení jako nenáročnou oddychovku.
.
Hodnocení: 6/10
.
Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Název: Tajemství upírů(orig. Night World - Secret Vampire, 1996)
Autor: L. J. Smith
Série: Říše temnot
Díl: 1
Překlad: Milena Hordinová
Vazba: Měkká
Počet stran: 240
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře