Recenze: Nejsem sériový vrah - Dan Wells

Nahlédněte do mysli patnáctiletého sociopata Johna, který nedokáže projevovat žádné emoce, fascinují ho sériový vrazi a představuje si, jaké by to bylo, kdyby sám zabíjel. Přesto s tím "monstrem" uvnitř bojuje, ale má sílu nepodlehnout netkání zabít?
Děj:
Patnáctiletý John Wayne Cleaver je už roky posedlí sériovými vrahy, sám je sociopat bez emocí a tuší v sobě monstrum, které by mohlo začít zabíjet. John s tím uvnitř bojuje a nechce lidem ubližovat. Jeho máma vlastní pohřební ústav a on v něm od mala vypomáhá, takže smrt mu není cizí a mrtvá těla ho fascinují.
Jenže pak se v městečku, kde žije, stane brutální vražda a jediný John tuší, že se jedná o sériového vraha. Pokud chce vraha dopadnout, musí ho pochopit a vcítit se do něho, to se však v něm ozve monstrum a on ho nechce vypustit. S přibývajícími mrtvými těly se John začíná měnit, zjišťuje, že pokud chce vraha porazit, musí monstrum vypustit a tak ho pustí.
Kdo v malém městečku zabijí a proč? Má John dost sil vraha zastavit? A pokud ano, nestane se z něho stejné monstrum, které zabijí?
.
O knize:
Jedná se o autorovu prvotinu, která je naprosto mistrovská a chvílemi mi i vyrazila dech. Klaním se autorovi za vytvoření tak propracované díla a ještě úžasnějších postav. V předmluvě se sice zapřísahá, že John je jen vymyšlená postava a s ním nemá nic společného, ale já nevím. Dokázal totiž všechno popsat tak do detailu, že se příběh zdá pravdivý.
Na zadní straně přebalu se hlásá, že je kniha stejně dobrá jako Dexter a já musím přiznat, že má pravdu. John je vlastně takový náctiletý Dexter, který však se svým vnitřním já bojuje, tedy alespoň zpočátku. Nejenže musí odhalit vraha a možná ho i zabít, ale také ho trápí obyčejné záležitosti, jako třeba škola.
.
Můj názor:
Nejsem sériový vrah je údajně určený pro mládež, ale já bych dodala starší mládeži, protože tohle rozhodně není kniha pro děti. Občas vám totiž bude u některých scén dosti nevolno, v tohle se dílo podobá Demonatě od Darrena Shana, která je taky pro mládež se silným žaludkem.
Pokud se vám dělá nevolno už z trochy krve, tak knihu radši neotvírejte, protože vraždy jsou vážně brutální, například je tu moc hezky popsáno vyvrhnutí vnitřností člověka nebo balzamování těla v márnici, což prostě nemusí sednout každému.
.
Ano, kniha je místy hodně nechutná, ale zároveň mě fascinovala po psychologickém zpracování postav, ale hlavně hlavní postavy Johna Clavera, který si vás získá, i když je to pořádný magor a sociopat. Přesto má zajímavý smysl pro humor a je nápaditý, to vás na něm zaujme a vy ho budete se zájmem pozorovat, abyste pochopili jeho vývoj.
John se během knihy vyvíjí a to velmi rychle. Od dětství ho zajímají sériový vrazi, protože sám vycítil, že on není jako ostatní. Špatně navazuje nové styky s lidmi a nedokáže cítit emoce, které jen předstírá, aby zapadl mezi lidi. Z jeho studia sériových vrahu se snaží vytěžit maximum, nechce se totiž stát jedním z nich, a proto musí pochopit, proč jsou takový, aby mohl být jiný. On potlačuje to "monstrum" uvnitř sebe, ale má dost silnou vůli, aby to udržel zavřené?
Pro někoho tento vnitřní boj hlavní postavy může být složitý a třeba i nesrozumitelný, k tomu příběh vypráví sám John, takže je vše popsáno tak trochu studeně, jen u vražd a zkoumání znetvořených těl se mu zrychlí tep, takže ne všem to může vyhovovat. Ale pokud se do něho pokusíte proniknout, zbývá vám jen si položit otázku: Nepodobá se mu?
.
Děj je propracovaný do detailu a působí velmi reálně, tedy až na to, že se z vraha, řádícího v městečku, vyklube démon, to totiž příliš skutečně nevypadá. Nevím, proč sem autor tahal nadpřirozeno, protože si myslím, že ty největší zvěrstva nakonec stejně dokáže udělat jen člověk.
Zároveň tu je všechno vcelku jednoduché, policie vraha nedokáže chytit a John se sám pouští do pátrání, snaží se ho pochopit a předvídat, co udělá příště. Nakonec ho odhalí a hraje si s ním, jenže vrah má též svou hru, takže čtenáři nezbývá nic jiného, než napjatě čekat, kdo z nich má navrch.
.
Přiznám se, že jsem se pokusila sžít s Johnem a pochopit ho, bohužel se mi to trochu povedlo a já přišla na to, že bych mu mohla být podobná. Což rozhodně není příliš dobré. Asi je to tím jeho zvláštním uvažováním, nebo touhou po pochopení, vážně nevím, ale kniha mě až příliš fascinovala.
.
Nejsem sériový vrah je vlastně takový detektivní thriller s prvky děsivého hororu pro starší mládež, takže bych ho příliš nedoporučovala slabším náturám, ale pokud vám nevadí vykuchaní lidé, téměř bezcitné myšlení a až děsivě vylíčený strach lidí, tak se s chutí začtěte. Já se začetla a nemohu se dočkat pokračování.
.
Hodnocení: 10/10
Název: Nejsem sériový vrah(orig. I Am Not a Serial Killer, 2010)
Autor: Dan Wells
Série: John Cleaver
Díl: 1
Překlad: Radim Zetka
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 222
Vydal: BB/art, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře