Recenze: Jatka - Lee Child

Trochu netradiční hrdina se představuje... Jack Reacher totiž na první pohled vypadá spíše jako tulák, kterého byste po setmění nechtěli potkat, než jako bývalý vojenský detektiv. Nyní ho čekají problémy, ale naštěstí není nic, s čím by si neporadil a hlavně ho neměli naštvat...

Děj:
V zapadlém, ale udržovaném městečku Margrave je zatčen tulák za vraždu. Během vyšetřování vychází najevo, že je to Jack Reacher, bývalý vojenský detektiv a vyšetřovatel vražd. Někdo z místních se na něho tu vraždu pokusil hodit, ale udělal chybu a jen ho naštvali. Pak se však ukáže, že zavražděným je Joe Reacher, jeho bratr, který dělal pro ministerstvo financí na padělání peněz. Pro Jacka se to nyní stává osobním a on je odhodlaný zjistit pravdu za každou cenu.
Kdo zabil Joa Reacher? A po čem v tomto městečku pátral? Proč jsou další lidí brutálně zavražděni? Dokáže Jack Reacher odhalit a hlavně zastavit spiknutí s nelegální činností? A komu může věřit?
.
Můj názor:
Jack Reacher je vojenský vysloužilec a v armádě prožil celý život, takže neví co dělat, a tak cestuje. Je to drsný chlap, se kterým se nevyplatí si zahrávat a už vůbec ho štvát. Tak trochu mi připomíná Ramba, ten je taky málomluvný, svou bolest drží v sobě, a pokud se ho někdo pokusí zabít, tak to s ním skoncuje raz dva. Byl zvyklý zabíjet lidi na rozkaz, a tak mu nevadí odpravit i pár darebáků.
"Prokrista," opakoval. "Vy jste zabil pět lidí. To není jen tak samo sebou, Reachere. Jak se teď cítíte?"
... "Jak se cítíte vy, když odložíte sprej na šváby?"
(str. 297)
Rozhodně to není tak úplně typický hrdina, i když u něho tak nějak víte, co můžete čekat.
.
Jedná se o skvělý, akční a dost drsný thriller, kde velkou roli hraje politika a peníze. Hezká ukázka toho, že člověk je pro peníze ochoten udělat cokoliv, klidně i vraždit, případně "nic nevidět".
.
Děj je propracovaný a hlavně chytlavý, takže se do něho bez problémů zakousnete a nemůžete přestat číst.
Na akci a různé honičky se nemusí příliš dlouho čekat a zároveň tu je vše podrobně popisováno, a to i na místě brutální vraždy kdy byl muž přišpendlen na stěnu a jeho žena musela sníst jeho "koule". Což nemusí vyhovovat slabším povahám.
.
Kniha se prostě s ničím nepárá a představuje vraždy takové, jaké jsou, chladné a krvavé. Přesto tady krev nestříká na všechny strany, ale vraždy jsou prostě brutální.
.
Jen i přišlo trochu přehnané, jak se Jack vykašlal v závěru na všechny zákony a řídil se jen svými vlastními pravidly, takže většinu lotrů pozabíjel, ale místní policie ho klidně nechala. To jediné mi přišlo až moc nereálné.
A vlastně ještě jedna věc a to je dokonalost Jacka Reachera. Chápu, že má hodně zkušeností, ale stejně přišel případu na kloub až příliš rychle a pak ho sám dokázal rozplést. Všechno mu hrálo do karet a všechno se mu dařilo, což ve skutečném světě není.
.
Přesto se mi kniha hodně líbila a rozhodně stojí za přečtení, jen pro slabší nátury asi moc nebude. Ale ten kdo má rád drsné detektivní thrillery si Jatka jistě užije, stejně jako já.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Jatka(orig. Killing Floor, 1997)
Autor: Lee Child
Série: Jack Reacher
Díl: 1
Překlad: Jiří Sedláček
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 354
Vydal: BB/art, 1999 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře