Recenze: Dům na samotě - Michaela Klevisová

Je bydlení na samotě bezpečné? Pokud by se něco stalo, tak by se člověk pomoci nedovolal. A jak lidé zareagují, když v okolí začne řádit sériový vrah?

Děj:
Nela právě vyhodila svého přítele a bydlí ve starém mlýně sama. Lidé jí to rozmlouvají, může to být nebezpečné, když mladá žena bydlí sama daleko od lidí. Ona to však bere na lehkou váhu, ale jen do doby, než je nedaleko v lese zavražděná mladá žena. Policie se domnívá, že ji má na svědomí sériový vrah přezdívaný Kadeřník, jenže některé stopy vedou až k místním koňským dostihům a trenérům. Policie začíná prověřovat místní obyvatele a na povrch vyplouvají jejich dávná tajemství i křivdy, kvůli kterým by někdo mohl i zabíjet.
Nehrozí Nele ve starém mlýně nebezpečí? Kdo obchází kolem? Jaké tajemství skrývá stará brož? Dokáže policie odhalit vraha dřív, než znovu udeří?
.
Můj názor:
Rozhodně jde o vskutku zvláštní knihu, která je především detektivka, ale najdou se zde i stopy thrilleru. Zpočátku sice trvá, než se děj rozhýbe, ale pak už všechno ubíhá hezky plynně.
.
V anotaci se sice hlásá, že hlavní postavou je Nela, ale ono se to nedá jen tak tvrdit. Ona samotná nemá v příběhu takové místo, jaké hlavní hrdinové obvykle mívají. Jsou zde o dost důležitější postavy, které hýbou celým dějem, ale Nela se spíše jen veze.
Z počátku se nám načrtne hned několik samostatně se rozvíjejících linií kolem určitých postav, které se téměř neznají. Až v závěru se všechny cestičky protnou a čtenář se dozvídá o prazvláštních vztazích a ukrytých tajemstvích.
.
Jen mi trochu přišlo líto, že autorka více nevyužila potenciál sériového vraha Kadeřníka, vlastně zde působil jen jako doplnění děje a sám byl v pozadí a až téměř nedůležitý. Jeho samotné odhalení bylo až v závěru a odbilo se jen pár informacemi o jeho zatčení.
Možná, že jsem už trochu zmagořená ze všech těch psychologických thrillerů se sériovými vrahy, ale prostě jsem od Kadeřníka čekala něco více.
.
Za to spletitost vztahů obyvatel vesnice byla úchvatná a vše působilo velmi věrohodně. Postavy byly propracované do detailu a spousta z nich byla i velice zajímavých.
Bylo zvláštní sledovat, jak se pomalu odkrývají dávná tajemství, které souviseli s událostmi z přítomnosti, protože se vždy najde někdo, kdo se neštítí vydírání a zneužívání lidí.
.
Kniha se četla skvěle a vcelku rychle, autorka nám nechávala drobečky, po kterých jsme postupovali dopředu a snažili odhalit vraha i jeho motivy. Přiznám se, že jsem měla určitá podezření, ale neuhodla jsem ho a v závěru na mě čekalo dost velké překvapení.
.
Dům na samotě je rozhodně skvělá detektivka od české autorky, která děj zasadila do okolí Prahy. Čtenář si skvěle užije napětí a zároveň je to povedená oddychovka.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Dům na samotě
Autor: Michaela Klevisová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 296
Vydal: Motto, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře