Recenze: Cena krve - Tanya Huff

První díl upíří detektivky s trochou "romance", kde však nejde o lásku jako o vzájemné složité vztahy a hlavně o odhalení vraha. Naivní držení za ruce či jiné projevy citů zde příliš nehledejte, protože hlavní postavy jsou dospělí, racionálně myslící lidé, kteří sentiment nepotřebují a city jsou spíše projevem slabosti.

Děj:
Soukromý detektiv Vicki Nelsonová se zaplete do nebezpečného případu, když v metru objeví tělo bez krve. Následně si ji najme Coreen Fergusová, přítelkyně zavražděné oběti, aby našla zabijáckého upíra. Vicki se pouští do vyšetřování, jenže těl přibývá a noviny nesou Torontem děs, že městem prochází upír. Lidé mají strach a snadno uvěří i na nadpřirozeno, to také zapříčiní smrt nevinné ženy, která pracovala jako noční zdravotní sestra a opilá mládež ze sousedství se domnívá, že je upír. Strach, panika a šílenství se vymyká kontrole a Vicki proto žádá svou přítelkyni z novin, aby napsala něco smysluplného - upíří přece neexistují.
Spisovatel červené knihovny Henry Fitzroy už nemůže déle čekat, musí vraždící bestii dopadnout, než lidé vyhlásí hon na upíry. To by totiž mohl být problém, jelikož Henry je čtyři sta let starý upír. Nejdřív podezřívá novorozené upíra, ale brzy přijde na to, že jde o démona nižší vrstvy a někdo ho ovládá.
Vše se následně zkomplikuje, když je Henry nucen unést Vicki a následně jí prozradí pravdu o tom, čím je. Oba pak společně pátrají po démonovi i po jeho vyvolávači, jenže policejní detektiv Mike Celluci z oddělení vražd se snaží dopadnout vraha a s Vicki se neustále dohaduje.
Dokáže upír a lidská žena dopadnout démona a zastavit vyvolávače, který si plánuje pomocí grimoáru povolat Pána démonů? Jak se všechno zkomplikuje, když se do pátrání neustále plete Mike Celluci, který na nadpřirozeno nevěří?
.
Postavy:
Vicki Nelsonová je bývala policistkou na oddělení vražd v Torrontu, ale ze zdravotních důvodů musela sbor opustit. Nyní pracuje jako soukromá vyšetřovatelka a při jednom případu se setkala s Henrym, který ji pomohl vraha dopadnout. Mezi ní a Henrym to jiskří, ale přitom se ona i nadále příležitostně vyspí se svým "kamarádem" Mikem Cellucim.
Henry Fitzroy je upír, je mu přes čtyři sta let. Za lidského života býval vévodou z Richmondu a nemanželský syn anglického krále Jindřicha VIII. Upírka Christina ho přeměnila v upíra. Milovali se, ale dva upíři nesmí být spolu, souvisí to s teritoriem a lovištěm, a tak ho Christina brzy po proměně opustila. Nyní žije v Torontu a živí se jako spisovatel románů z červené knihovny. Rád by s Vicki navázal intimní vztah, ale zároveň ho odrazuje její vztah k Mikovi.
Michael (Mike) Celluci je detektiv-seržant na oddělení vražd v Torrontu, odtud se také zná s Vicky. Jsou přátelé a občas se spolu vyspí, přesto z toho nic nedělají. On se jí však snaží sbalit a v tom soupeří s Henrym.
.
Můj názor:
Tuto knihu (stejně jako celou sérii) jsem četla již několikrát a rozhodně mi nikdy nezklame. Kloubí se v ní napětí, detektivní zápletky, thriller, ale i láska, sex a vtipné komentáře, kterých je tady hodně a vše skvěle doplňuje suchý humor
.
Hlavní postavou je soukromé očko Vicki Nelsonová, upír Henry Fitzroy a detektiv Mike Celluci, kteří tvoří takový milostný trojúhelník, oba o Vicki usilují, jenže si nikdo nepřizná, že mu na tom druhém záleží, takže jsou všechny vztahy o to komplikovanější.
Rozhodně nečekejte žádné romantické bláboly typu Stmívání, Krevní pouta jsou daleko temnější a dospělejší. Všem hrdinům už je dávno přes třicet, ale to neznamená, že nedokážou blbnout jako nějací puberťáci, hlavně když na ně přijde žárlivost, to pak ze sebe udělá vola každý.
Nikdo nechce projevit svoje city, takže se i někdy divím, že spolu vůbec ještě mluví. Vicki s Mikem jsou spíše kamarádi, ale to jí nebrání, aby se spolu občas nevyspali. Ale na vážný vztah se Vicki necítí a také to dává náležitě najevo. Její matka se jí pokouší po telefonu domlouvat, aby si někoho našla, ale Vicki jí vždycky jen odbude.
.
Taky proto mám knihu tolik ráda. V příběhu láska se sice vyskytuje, ale je už taková dospělá. Prostě to už nejsou žádní náctiletí zajíčkové, ale zkušení lidé. Přesto to neznamená, že by se čtenář občas nad jejich vztahy nezasmál.
.
V této knize se pomalu rozkoukáváme po Torrontu, kde se příběh odehrává, poznáváme jednotlivé postavy, přesto děj plyne svižně a napínavě. Asi je to tím, že na první mrtvolu nemusíme dlouho čekat, objeví se hned v první kapitole.
.
Cena krve je zábavná detektivka skombinovaná s nadpřirozenem a trochou hororu. Rozhodně se během čtení nudit nebudete a celý děj si náležitě užijete.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Cena krve(orig. Blood Price, 1991)
Autor: Tanya Huff
Série: Krevní pouta
Díl: 1
Vazba: Měkká
Počet stran: 304
Vydal: Brokilon, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 238 Kč

Komentáře