Recenze: Smutné pondělí - Kathy Reichs

Nahlédněte do práce soudní antropologie s dr. Temperance Brennanovou, která často nesouvisí jen se zjišťováním identity mrtvého, ale také s dohadováním s policisty, aby jí brali vážně a věřili jejímu úsudku.

Děj:
Dr. Tempe Brennanová přijela, aby svědčila u soudu, zároveň je však přivolána k případu nálezu třech lidských koster ve sklepě. Policie hned od počátku by nejraději případ přenechala archeologům, protože kvůli knoflíkům tvrdí, že jde o nález z 19. století, ale Tempe si to nemyslí. Brzy zjistí, že jde o tři mladé dívky, které zemřeli koncem 80. let 20. století, tudíž by se o to měla policie zajímat.
Celý případ se nakonec ukáže být komplikovanější a vyústí až v ďábelské finále.
Jak ty tři dívky zemřeli a jaký motiv měl pachatel? Dokáže Temperance tento složitý případ vyřešit? Jsou nalezené tři dívky jedinými oběťmi pachatele? A není ještě komplikovanější, než se domnívali na počátku? Kdo je vrah a kdo oběť?
.
O autorovi a knize:
Kathy Reichs se proslavila knižní sérií o soudní antropoložce dr. Temperance Brennanové, která je předloha k seriálu Sběratelé kostí. Jako autorka detektivních knih je hodně známá nejen u nás, ale i ve světě. Loni se k nám dostala její druhá série Virals, kde je hlavní postavou Tory Brennanová, která je vzdáleně příbuzná s Temperance. Tato série je však určená spíše mládeži.
Smutné pondělí je (myslím) sedmý díl série Temperance Brennanová, a jde vcelku o uzavřené knihy, kdy během nich řeší nějaký případ. Rozhodně se jedná o detektivní román, kde můžeme najít i trochu psychologického thrilleru.
.
Postavy:
Dr. Temperance Brennanová žije v bytě se svým kocourem Birdiem, rozhodně jde o energickou ženu, která si nenechá nic líbit a hlavně chce, aby jí všichni brali vážně. Její práce je pro ní všechno a obětovává ji i hodně volného času. K tomu se její přítel detektiv Andrew Ryan chová divně. Má tajemné telefonáty, po kterých mizí. Co skrývá?
Detektiv Luc Claudel je z počátku hodně arogantní nadutec, který by případ tří koster ze sklepa nejraději odložil, přece má spoustu jiné, aktuálnější práce. Později se však ukáže jako férový chlap, který své práci rozumí.
.
Můj názor:
O této sérii jsem samozřejmě již slyšela a před pár lety i četla jeden nebo dva díly. Tehdy mi knihy příliš nesedly, a proto jsem ji nechala být. Asi jsem do ní prostě musela dospět, jinak nevím.
V poslední době jsem o sérii opět hodně slyšela a četla mnoho kladných recenzí, tak jsem si řekla, že bych jí dala druhou šanci. A udělala jsem dobře, protože se jedná o skvělou, napínavou detektivku s dávkou psychologie, sarkastického humoru a hlavně se dozvím i něco o soudní antropologii.
.
Smutné pondělí se mi vážně hodně líbilo, hlavně svým napínavým dějem a propracovanými postavami, které působí velmi reálně. Jen ze začátku děj trochu podrhával, ale pak už planul příjemný tempem.
Od knihy rozhodně nelze očekávat nějaký akční děj, plný přestřelek či honiček, tady jde především o hloubku příběhu a zjištění identity obětí i vraha.
.
Je zde použito hodně odporných termínů z oblastí antropologie (jak překvapují, že?), patologie a psychologie, ale vše je zároveň vysvětleno tak, aby to pochopil i laik, takže nemusíte mít obavy, že byste potřebovaly nějaký slovník. Většinou tyto termíny vysvětluje Temperance svým policejním kolegům.
.
Jen mi trochu vadí to, že je hlavní hrdinka tak trochu natvrdlá, protože pachatel se dá poznat už v polovině knihy, ale Tempe na vraha přichází až na konci, když jí jde o život.
I když zároveň musím autorce poděkovat za dokonalý konec, který mě nenechal ani vydechnout. Protože až v závěru se ukáže, jak to všechno vlastně bylo.
.
Smutné pondělí určitě potěší nejen všechny příznivce této série, ale také milovníky detektivek.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Smutné pondělí (orig. Monday Mourning, 2004)
Autor: Kathy Reichs
Série: Temperance Brennanová
Díl: 7
Překlad: Kristýna Kučerová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 368
Vydal: Baronet, 2005 (1. vydání)
Doporučená cena: 219 Kč

Komentáře