Recenze: Percy Jackson: Moře nestvůr - Rick Riordan

Percyho Jacksona čekají potíže, a nejen jeho, ale všechny Polokrevné. Jejich tábor je totiž v ohrožení a po Percym jdou opět všechny stvůry v dohledu. Naštěstí má Annabeth a nového kamaráda Tysona. Je čas, aby se Percy s přáteli vydal na další výpravu...

Děj:
Percy prožil celý rok bez útoků a našel si přítele Tysona, kluka bez domova. Poslední školní rok se však neobejde bez potíží a škola je napadena lidožravými obry, naštěstí Percymu a Tysonovi pomůže Annabeth a oba dopraví do Tábora polokrevných. Tam však zjistí, že Cheirón odchází, protože údajně může za otrávený Thaliin strom. Percymu je hned jasné, že za tím vězí Luke, ale nemůže nic dělat, k tomu se mu zdají sny o Groverovi, kterého ohrožuje nějaký kyklop. Na výpravu pro Zlaté rouno, tudíž jedinou věc co může zachránit Thaliin strom, je poslána Clarisse, dcera Area. Percy však nehodlá stát a koukat, jak tábor zaniká a satyr Grover je sežrán, a vydá se společně s Annabeth a Tysonem na dlouhou a děsivou plavbu, až do Moře nestvůr.
Dokáže Percy zachránit Grovera a přinést Zlaté rouno? Stane se i tentokrát hrdinou? Bude Tábor polokrevných zachráněn? A neobjeví se na scéně nová postava, která může v budoucnosti rozhodnout bitvu mezi Olympem a Kronosem? Jak zní, to tajemné proroctví a týká se skutečně Percyho?
.
O knize:
Rick Riordan nás opět zavede do světa, kde ožívá dávná antika a její mýty. Vše se velmi dobře skloubí s moderním světem, až se to zdá být skutečné. Naštěstí však nejsme obklopeni stvůrami, které nás chtějí sežrat, a přesně s těmi se Percy setkává.
Autor skvěle vysvětluje poupravený svět, ve kterém Percy žije. Olympští bohové existují a s nimi i všechny monstra z mýtů, ale přesto zde během let dochází ke změnám. Jelikož Olymp býval ve své době centrem západní kultury, tak se samozřejmě posouvá i s civilizací. Takže byl v minulosti na různých místech západní Evropy a nyní se ocitl až v Americe. A s Olympem se přesunula i důležitá místa pro tuto civilizaci, tudíž podsvětí je v Los Angeles (viz. Zloděj blesku) a nyní se dozvídáme, že záhadné Moře nestvůr, kterým proplouvali na svých výpravách všichni velcí hrdinové, je Bermudský trojúhelník.
.
Můj názor:
Zloděj blesku se mi velmi líbil, ale Moře nestvůr je ještě o trochu lepší, přestože je děj velmi jednoduchý a různé zápletky nejsou nijak zvlášť složité. Za to napětí z dobrodružství a různých soubojů mezi polokrevnými a příšerami je naprosto fantastické.
Ale zároveň tu jsou i velmi vtipné scény, třeba když se z Percyho stane morče, nebo když o něco později Percy s Annabeth ukradne loď Černovousovi rovnou pod nosem. A nejvíc mě dostal Grover ve svatebních šatech, když se vydával za kyklopku.
.
Skvěle se tu podařilo propojit mytický svět s naší současností, takže byste u spousty postav ani nepoznali, že nejsou lidmi. Což je skvělé a mládež se může ponořit do tohoto světa a užít si dobrodružství.
.
Příběh je sice propracovaný, ale zároveň jednoduchý a obsahuje až příliš velké náhody, jako když se Zlaté rouno nachází na tom samém místě, kde je vězněn Grouver, takže to Percy může vzít hezky při jednom.
Setkáme se tu se starými známými, jako je třeba Cheirón, pan D. (Dionýsos), někteří členové Tábora polokrevných a Luke, který je už nejspíš nadobro na straně zla. Ale poznáme i nové postavy, mladého kyklopa Tysona, Herma (božského posla), paní K. K. a ukážou se třeba i sirény.
.
Závěr tentokrát zůstav hodně otevřený a čtenář je tak napjatý, jak to dopadne, a to nejen s Percym, který Kronose poněkolikáté odmítl, jenže ten si umí poradit a do dalšího dílu vyšle novou postavu, která může všechno rozhodnout.
.
Jen mě dostala, stejně jako u minulého dílu, velikost písmen. Jsou vážně hodně velká, ale za to se kniha čte hodně rychle. Tipuji, že kdyby měla obvyklou velikost, tak se tloušťka knihy o dost zmenší, takže nevím, možná je to marketingový tah, ale mě by sedly menší písenka.
Ale jinak je kniha po grafické stránce velmi dobře provedena a obálka je fantastická. Radost pohledět a ještě větší u čtení.
.
Percy Jackson - Moře nestvůr je skvělé počtení a pro mládež bude jistě výborné, napínavé, moderní fantasy a velkou dávkou humoru. Dokonce i starší čtenáři si v knize určitě něco najdou (nejspíš ten humor, protože děj bude pro ně nejspíš hodně předvídatelný. Troufám si říct, že knihu mohou číst úplně všichni.
.
Hodnocení: 8/10
.
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Název: Percy Jackson - Moře nestvůr (orig. Percy Jackson 2: The Sea of Monsters, 2007)
Autor: Rick Riordan
Série: Percy Jackson
Díl: 2
Překlad: PhDr. Dana Chodilová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 304
Vydal: Fragment, 2011 (1. vydání - dotisk)
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře