Recenze: Kočka v utajení - Lydia Adamson

Pátý detektivní případ pro příležitostní herečku Alici Nestleton, která si přivydělává hlídáním koček a občas trochu fušuje do policejní práce a odhaluje zločiny.

Děj:
Příležitostná herečka a milovnice koček Alice Nestletonová je otřesena, když si našla přátele nejen mezi chovateli koček a herci, ale i zahrádkáři, tak její přítelkyně spadne z balkónu. Alice však nevěří, že by Barbara spáchala sebevraždu, a když je zavražděn i její manžel, má jasno, někdo zavraždil oba dva. Sama se pustí do vyšetřování, protože policie nedůvěřuje její verzi a domnívá, že se zbláznila.
Má Alice pravdu v tom, že její přítelkyně byla zavražděna? Ale kdo by měl důvod zabíjet tuto hodnou a oblíbenou ženu? Dokáže Alice lapit vraha do své pasti?
.
O knize:
Kniha patří do série krátkých detektivních románů, v kterých se hlavní zápletka vždy týká koček s rodokmenem a Alice Nestleton, coby amatérský detektiv pátrá po vrahovi.
.
Hlavní postava je herečka a milovnice koček Alice Nestleton, která občas řeší i případy vražd, které se jí nebo jejích přátel nějak dotýkají. Policie si s ní občas neví rady a přivádí je až k šílenství. Je to rozhodně bystrá žena s velkým detektivním úsudkem a důvtipem, jen díky tomu se jí vždy podaří odhalit pachatele.
.
Můj názor:
Klasická detektivka, kde podle mého názoru má možnost odhalit pachatele jen hlavní postava, protože je v ději příliš málo vodítek, takže čtenář na to nemá šanci přijít.
Pravdu o motivu se dozvíme až v závěru, kde to na nás Alice vychrlí, když to vysvětluje detektivovi. Prostě mi v příběhu chybí detaily a indicie na odhalení praha.
.
Od kočičí krimi nelze očekávat nějaký akční thriller, tady se děj docela vleče a Alice pomocí důvtipu a správně mířených otázek hledá pachatele. Chce ho najít za každou cenu a hlavně co nejdřív, protože zemřela její přítelkyně, proto je pro ni vyšetřování osobní záležitostí a Alice se často nechává unést svými emocemi.
Mám raději více napínavé detektivky, během kterých se něco děje a čtenář nedočkavě rozplétá složitý případ, bohužel tady jsem se chvilkami nudila a nemohla se prokousat trochu zdlouhavými dialogy.
.
Postavy nejsou příliš propracované, tedy až na hlavní postavu. Vlastně se o nich dozvíme jen vzhled a pár základních informací, ostatní zůstává utajeno. Něco se sice objasní během čtení knihy, ale jiné věci, které by mě zajímaly, zůstávají skryty. A možná je to i tak myšleno, protože kniha vcelku krátká a tak tu není místo na sáhodlouhé charakteristiky. Autorka upřednostňuje příběh, zápletku a zanechávání indicií pro odhalení vraha.
.
Škoda jen, že všechny knihy v edici Kočičí krimi je psáno podle stejného vzorce - stane se vražda, Alice se na případu něco nezdá, tak ho začne vyšetřovat, všechny zahlcuje svými dotěrnými otázkami a v závěru na vraha nachystá past, která až příliš hladce sklapne. Pak se konečně dozvíme motiv a kniha je ukonce.
.
Kočka v utajení je příjemná, velmi lehká oddychovka a průměrná (možná i podprůměrná) detektivka, která nejspíš každému nesedne, ale milovníci koček by si ji měli přečíst.
.
Hodnocení: 5/10
Název: Kočka v utajení (orig. A Cat by Any Other Name, 1992)
Autor: Lydia Adamson
Edice: Kočičí krimi
Překlad: Helena Smolaková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 160
Vydal: Moba, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře

  1. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede přivedl mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho způsobů, jak dostat mého muže zpět, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.