Recenze: Kočka na prameni - Lydia Adamson

Další detektivní případ pro příležitostní herečku Alici Nestleton, která miluje kočky a umění, často si přivydělává hlídáním koček a občas i trochu fušuje do policejní práce a odhaluje zločiny.

Děj:
Za Alicí přijíždí kamarádka a herečka Carla s nabídkou role chůvy v připravované divadelní hře Romeo a Julie, ale Alice nyní nemá čas. Každoročně jezdí na Vánoce za manželi Starobinovi, aby jim hlídala kočky, až budou pryč.
Problém nastává hned po příjezdu, protože Alice nachází zavražděného pana Starobina a policie případ uzavře jako loupežnou vraždu. Manžela zesnulého tomu však nevěří, v trezoru totiž našla velkou částku peněz, proto si najme Alici, aby odhalila pravdu, o co tady jde. Než Alice stačí s pátráním vůbec začít, je zavražděna další osoba. Alice tuší, že před ní stojí skutečně nebezpečný případ.
Kdo stojí za vraždami? Odkud pochází tajemné peníze? A jak s tím vším souvisí legendární dostihoví koně a stájové kočky?
.
O knize:
Kniha patří do série detektivních románů, které jsou vcelku krátké a hlavní zápletka se vždy týká koček s rodokmenem a jejich chovatelů.
.
Hlavní postava je herečka a milovnice koček Alice Nestleton, která občas řeší i případy vražd, které se jí nebo jejích přátel nějak dotýkají. Policie si s ní občas neví rady a přivádí je až k šílenství. Je to rozhodně bystrá žena s velkým detektivním úsudkem a důvtipem, jen díky tomu se jí vždy podaří odhalit pachatele.
.
Můj názor:
Zápletka je zajímavě zamotaná, ale nepřijde mi příliš reálná a vlastně i trochu přitažená za vlasy. Ve skutečném světě by takový případ nejspíš neobstál. Policie tady vůbec po ničem nepátrá a dokonce i pachatele musí nejen odhalit, ale i zadržet právě Alice.
.
Jedná se o klasický detektivní román, kde Alice pátrá po vrahovi na vlastní pěst, protože policie případ uzavřela, jenže jí něco říká, že v tom je mnohem více. Prostě má skvělý instinkt, ale policie jí nebere váženě a občas si z ní dělá i legraci. Alice mi svým vlezlým způsobem vyšetřování trochu připomíná slečnu Marplovou od Agathy Christie, i když nedosahuje jejích kvalit.
.
Od této kočičí krimi nelze očekávat nějaký thriller nabitý akcí, tady vše plyne pomalu a Alice pomocí důvtipu a správně mířených otázek hledá pachatele. Chce ho odhalit za každou cenu a hlavně co nejdřív, protože zemřel její známý, a pak se i jí vrah pokusil zabít. Je jen otázkou času, než mu bude znovu nepohodlná, hlavně svým dotěrným vyšetřováním.
Přiznám se, že mám raději více napínavé detektivky, během kterých se něco děje a čtenář nedočkavě rozplétá složitý případ, bohužel tady jsem se chvilkami nudila a nemohla se prokousat trochu zdlouhavými dialogy.
.
Postavy nejdou příliš propracované, tedy až na hlavní postavu. Vlastně se o nich dozvíme jen vzhled a pár základních informací, ostatní zůstává utajeno. Něco se sice objasní během čtení knihy, ale jiné věci, které by zajímaly, zůstávají skryty. A možná je to i tak myšleno, protože kniha vcelku krátká a tak tu není místo na sáhodlouhé charakteristiky. Autorka upřednostňuje příběh, zápletku a zanechávání indicií pro odhalení vraha.
.
Závěr je (alespoň pro mě) hodně překvapivý a velmi rychle je ukončen, čtenář se dovídá pravdu o důvodech k vraždám a Alice vysvětlí svou nastraženou past na pachatele. Ta sice dlouho také nevěděla, o co jde, ale k závěru na to přišla. Bohužel čtenář má jen malou šanci vraha odhalit, sice bude mít jistá podezření, ale stop vedoucí k pachateli je hodně málo.
.
Kočka na prameni je příjemná odpočinková literatura a průměrná detektivka, která nemusí vyhovovat každému, ale milovníci koček by ji měli přečíst.
.
Hodnocení: 5/10
Název: Kočka na prameni (orig. A Cat in the Manger, 1990)
Autor: Lydia Adamson
Edice: Kočičí krimi
Překlad: Helena Smolaková
Vazba: tvrdá s přebalem
Počet stran: 160
Vydal: Moba, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 200 Kč

Komentáře