Recenze: Jestřáb & Rybářka - Simon R. Green

Jestřáb a Rybářka, kolegové a manželé, strážci městského práva. Známí, uznávaní i obávaní po celém Havenu, dokonce i v Severním okrsku, kde snad i krysy chodily v párech, aby se cítily bezpečněji. Jestřáb a Rybářka byli ti nejlepší a všichni to věděli. Byli čestní a neúnavní, což byla v Havenu nevídaná kombinace vlastností - ale hlavně byli nebezpeční.
popis kapitánů Jestřába a Rybářky (str. 9)

Děj:
Kapitáni Jestřáb a Rybářka pátrají po dětské prostituci, jenže jsou nadřízenými odvoláni a místo toho mají zastavit upíří řádění a později dělat ochranku neúplatnému politikovi Blackstonovi, který je však záhadně zavražděn. Podezřelí jsou všichni přítomní hosté, tedy vybraná smetánka města Havenu, kteří byli na večírku v domě čaroděje Hubena.
Nikdo nechce uvěřit, že by někdo z nich mohl být vrahem, jenže všichni mají nějaké kostlivce ve skříni a ty na ně mohou kdykoliv vypadnout, a tomu se samozřejmě snaží všemožně zabránit. Oni jsou přece vážení občané a tudíž bez poskvrny...špína se vždy někam zamete. O to však mají kapitáni městské hlídky ztíženou práci a před nimi je noc plná konfliktů, hlavně když mrtvol začne rapidně přibývat.
Dokáží kapitáni rozplést jednotlivá tajemství a odhalit vraha? A pokud ano, neotřese se přitom celá politika Havenu?
.
Postavy:
Jestřáb je zkušený bojovník dávající přednost sekyře, zocelený v řadě bojů. Kdysi to býval krasavec, ale teď mu je přes třicet, přes oko á pásku a tělo pokryté nejednou jizvou.
Rybářka je krásná bojovnice a zastánkyně práva, které je necelých třicet, v boji využívá meč a dýku. Prošla již mnoha bitvami, které ji posilnily.
Kapitáni Jestřáb a Rybářka jsou neúplatní, spravedlivý a silní strážci pořádku, kteří nikomu nic neodpustí. Nesnášejí proradné polity, stejně jako čaroděje a magii, protože to vždy přináší komplikace.
.
Haven je přístavní město Dolního království, kde zločinnost jen kvete, lidé jsou tu buď chudí, nebo velmi bohatí. Hodně obyvatel žije podvody a trestnou činností, stejně jako politici, kteří jsou úplatní, a pro peníze tu každý udělá cokoliv. Až se zdá, že v celém městě jsou jedině Jestřáb a Rybářka poctiví a odhodlaní strážci pořádku, kteří mají stále spoustu práce.
.
"Vypadá to, že dnes v noci bude úplněk," řekla tiše Rybářka.
Jestřáb přikývl. "To zase vylezou šílenci. Nikdy nepochopím, kde v tomhle vedru berou energii zločiny už jen naplánovat."
(str. 9-10)
.
Můj názor:
Je to temné městské fantasy, která pobaví, je napínavá a čtivá. Čtenář si i trochu potrápí detektivní myšlení, protože autor skvěle zanechává indicie o vrahovi, po kterých se postavy vydávají.
Vlastně jde o takovou fantasy detektivku, která má takovou klasickou zápletku - v domě s několika váženými hosty se stane vražda, podezřelí jsou všichni, protože většina z nich měla motiv. Jen se k tomu připletou nějaká kouzla a magické bytosti a vše se odehrává v době mečů a neohrožených bojovníků, ale jinak jde o promyšlenou detektivku.
.
Děj je skvěle propracovaný a každá postava á část svého příběhu, který se až v závěru propojí a čtenář společně s postavami odhalí viníka zločinu.
.
Samozřejmě jde o fantasy z dob, kdy se udatní bojovníci oháněli meči a sekyrami, nikdo nemohl věřit nikomu, natož politikovi. Korupce kvete v celém Havenu a zasahuje úplně každého, tedy až na čestné kapitány hlídky, Jestřába a Rybářku.
.
Postavy jsou zajímavě komplikované, stejně jako děj a špinavé uličky Havenu na mě působily jako magnet, zároveň jsem si říkala, že v takovém městě bych dovolenou asi trávit nechtěla.
.
Skvělá městská fantasy s prvky detektivky a velkou dávkou sarkastického humoru, kterou by sice někdo mohl označit za brak, ale mně se moc líbí a vždy si jí velmi ráda přečtu znovu.
Jako oddychovka je to prima kniha.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Jestřáb & Rybářka (orig. Hawk & Fisher, 1990)
Autor: Simon R. Green
Série: Jestřáb & Rybářka
Díl: 1
Překlad: Pavel Musiol
Obálka: Luis Royo
Vazba: Měkká
Počet stran: 212
Vydal: Polaris, 1999 (1. vydání)
Doporučená cena: 119 Kč

Komentáře