Recenze: Deník úúúplně obyčejného upíra: Moje „super“ rodinka - Tim Collins

Další zamilovaný upír na scéně! Domníváte se, že jde zase o nějakou romanci? Pokud ano, tak jste na omylu. Deník úúúplně obyčejného upíra přináší zcela jiný pohled na tyto "krvesavce". Tentokrát se totiž setkáme s Nigelem, věčně patnáctiletým upírem s vyrážkou, bez schopností i bez podmanivého kouzla. Nahlédněte do tohoto deníku a určitě se skvěle pobavíte.


Děj:
Upíři jsou krásní až oslniví, silní a rychlí, bohužel ani jedno z toho do vínku nedostal Nigel Mullet, který se stal upírem v patnácti téměř před sto lety. Rodiče mu obstarávají krev, protože Nigel není schopen lovu a k tomu chodí do školy, kde se zamiloval do dívky Chloe. Touží po ní i její krvi, ale jak ji má zaujmout?
Dokáže Nigel v sobě objevit svou upíří moc nebo zůstane ztroskotancem navždy? Kdo saje krev lidem z města? Vždyť jejich rodina má být poslední, žádní jiní upíři nejsou, nebo ano? Získá si Nigel srdce své lásky?
.
O knize:
Tahle knížka v regálu zaujme na první pohled, protože vypadá jako sešit a uvnitř jsou skutečně linky a děj je napsán deníkovou formou, takže se tu nevyskytují přímé řeči. Během čtení jsem si připadala, jako bych někomu lezla do soukromí a četla mu deník.
Grafické zpracování knihy je tedy naprosto dokonalé, k tomu je příběh doplněn o zajímavé ilustrace, které do textu skvěle zapadají, a kniha je díky tou mnohem atraktivnější.
.
Můj názor:
Na knize se mi také líbilo to, že je zábavná a dělá si legraci ze sexy upírů, jak si je dnes většinou představujeme. Nigel je puberťák s pupínky, bez šarmu, síly i rychlosti, na sluníčku mu naskočí vyrážka, krev mu obstarávají rodiče a celkově je nezajímavý kluk, kterého ostatní (i tělocvikář) šikanují a on trpí. Do lidské společnosti nedokáže pořádně zapadnout a tak se stýká se skupinou gothů, protože nosí tmavé oblečení. V dívce by než vášeň mohl vzbudit jedině lítost.
.
Postavy tu jsou víceméně předvídatelné a ničím příliš nepřekvapí, tedy až na tělocvikáře a rodičů Nigela, kteří jsou vážně divní a někdy až praštění. Na jednu stranu nechtějí utrácet, aby na sebe nebudili pozornost, a na druhou si klidně oblečou nejen na třídní schůzky večírkové šaty z 19. století. Jsou tedy hodně extravagantní a všechny kolem si dokáží podmanit. Jejich chování si prostě hrozně odporuje.
Dál je tu také Nigelova sestra, která k jeho smůle upíří schopnosti získala a nyní si zlosti i trápení vybíjí právě na Nigelovi, který se jí spíš vyhýbá, ale občas si z ní udělá i legraci, přece jen to je jeho mladší sestra.
Chloe mi k srdci vůbec nepřirostla, její chování i prostě nesedlo. Chápu, že je vyděšená, když se dozví, že upíři existují, ale pak jí strach najednou přejde a vůbec jí tento fakt nevadí.
.
Kniha se mi moc líbila, a to nejen svým vtipným zpracováním, ale i příběhem, který je velmi zajímavý a trochu i neobvyklý. No, rozhodně jsem se ani na chvilku nestačila nudit a je jen škoda, že kniha nemá alespoň dvojnásobný počet stran.
.
Deník úúúplně obyčejného upíra: Moje "super" rodinka je určen spíše dospívající mládeži, ale věřím, že i dospělí v ní najdou zálibu. Jako odpočinková četba plná zábavy, naprosto dokonalá kniha
.
Hodnocení: 7/10
.
Již brzy se můžeme těšit na pokračování s názvem Deník úúúplně obyčejného upíra - Fakt "šílenej" rok, na které se hodně těším.
Také bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment, že se mnou navázalo spolupráci a poskytlo recenzní výtisk.
Název: Deník úúúplně obyčejného upíra: Moje "super" rodinka (orig. Diary of a Wimpy Vampire: Because the Undead Have Feelings Too!, 2010)
Autor: Tim Collins
Série: Deník úúúplně obyčejného upíra
Díl: 1
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: měkká
Počet stran: 224
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře