Recenze: Hostitel - Stephenie Meyerová

Od autorky jsem samozřejmě četla sérii Stmívání, která sice není vrcholné dílo, ale je to milá romance, u které si vždy odpočinu a trochu se i zasním. Tak jsem byla zvědavá i na její nové dílo určené dospělým.

Země byla obsazena mimozemšťany, kteří ovládli lidstvo, přesněji jejich těla. Jedná se o parazity, kteří se usídlí v těle a ovládnou ho natolik, že člověk (spíš jeho duše) je potlačen a zmizí. Existuje však ještě hrstka lidí, kteří vzdorují a skrývají se v horách.
Jednou z nich byla i Melanie, kterou po neúspěšné sebevraždě chytili Hledači, a byla do ní implantovaná Poutnice. Ta však nedokáže duši Melanie potlačit a místo toho spolu začnou sdílet vzpomínky i myšlenky. Spolu pátrají po rodině Melanie a nakonec je skutečně objeví. Toto setkání však nedopadne tak úplně podle jejich představ a málem zaplatí životem. Jenže tohle je jen začátek a Poutnice s Melanií se musejí opět získat důvěru svých blízkých i postavit se nepřátelům. Jak tohle křehké spojenectví může vydržet? A je vztah mezi Melanií a Poutnicí skutečně "chybné" spojení nebo se stává častěji, než si všichni myslí?
...........
Stephenie Meyerová napsala dnes už velmi slavnou ságu o Belle a Edwardovi - viz. knihy Stmívání, Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk. O ní toho bylo napsáno docela dost, takže si to najděte někde jinde.
Hostitel je prý určený dospělejšímu publiku, ale já bych to klidně doporučil i mládeži, tedy spíše dívkám, přestože se jedná o sci-fi román, tak je zde nejdůležitější romantika a pocity hlavní hrdinky, děj tak ustupuje trochu do pozadí.
Kniha je velmi procítěná a emotivní a pohrává si s otázkou lidství. Kdo je více lidský - mimozemšťan schopný se slitovat i nad nepřáteli, nebo člověk nenávistně zabíjející i své blízké a nazývá je oběťmi války?
Z psychologického hlediska je kniha úchvatná a její zpracování rozdvojené osobnosti je famózní, přesto kdyby byla kniha poloviční, tak by to bohatě stačilo a čtenář by polovinu knihy netápal mezi myšlenkami Poutnice a Melanií, protože takhle je kniha až příliš přecítěná.
Co se týče děje, tak se nejedná zrovna o originální počin, protože mimozemšťané ovládající lidská těla tu byli mnohokrát a lidé skrývající se v podzemí či horách před vetřelci ještě vícekrát.
K tomu v podstatě v knize nejde tak úplně o děj, jako o pocity a procítěnost, takže mě místy až nudila a měla jsem co dělat, abych se prokousal všemi těmi emocemi.
Autorky styl se tak od Stmívání příliš nezměnil, pořád dává důležitost citům. To by mě samo osobě nevadilo, ale když je to tak natahované, tak mi to skutečně pilo krev.
Knih si sice pohrává se sci-fi tématem, ale vlastně se jedná jen o romanci se sci-fi prvky, které vlastně jen nahradili upíry. Tady není žena zamilovaná do upíra, ale mimozemšťanka milující člověka.
Raději bych ji doporučila dospívajícím dívkám nebo jako oddychovku pro ženy, mužské populaci kniha nejspíš příliš nesedne.
Hodnocení: 6/10
Název: Hostitel (orig. The Host, 2008)
Autor: Stephenie Meyerová
Překlad: Petra Klůfová
Vazba: Pevná
Počet stran: 552
Vydal: Tatran, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 499 Kč

Komentáře