Recenze: Hladová přání - Tereza Matoušková

Opět se dostáváme do Podmoří, úžasného světa, kde vládně magie, ale i zlo a intriky. Stejně jako v předchozích knihách od této nadějné mladé autorky - "Branou snů" a "Dnes se neproměňuj" - se setkáme s hlavními postavami, kterými jsou Femorian i se svou nevlastní matkou Zorenou, Atalan, Kerdeou a mladičkou dívenkou Jukatou, která v této knize dostává mnohem více místa než v minulosti, a dobře se s ní seznámíme.
.
Děj:
V Klášteře, kde vyrůstá Jukata jako schovankavelekněze Atalana, se dlouhá léta dělaly různorodé experimenty, většina velmi nebezpečných. Co se nepovedlo, se jednoduše pohřbilo ve sklepeních kláštera a nyní po letech je načase odhalit, jaká tajemství podzemní chodby ukrývají.
Co se může stát, pokud se s magickou bytostí setká malá dívka, která věří na pohádky? Nevyhnutelně si stříbřitou bytůstku splete se skřítkem Cukrátkem, který má dětem plnit přání. Jenže tohle stvoření, které bylo velmi dlouhou dobu uvězněné, rozhodně nemá v plánu plnit přání malé holky, ale touží po pomstě. A tak se naivní Jukata stává loutkou krvežíznivého Cukrátka, které ji donutí lhát všem svým blízkým a využívá ji ke zničení kouzelníků.
Jak dopadne malá Jukata? Dokážou jí dospělí zachránit z chapadel zákeřné bestie? Nebo snad zvítězí Cukrátkou a uskuteční svou pomstu?
.
O autorce a knize:
Tereza Matoušková, v blogovém světě známá spíše jako Temnářka, je nadějná začínající autorka, která má velký vypravěčský talent. Zatím vydala dvě knihy (Branou snů a Dnes se neproměňuj) na vlastní náklady a v září loňského roku jí nakladatelství Krigl vydalo tuto knížečku, která byla původně povídkou na autorčině blogu.
Přestože jsou Hladová přání vlastně třetí knihou z Podmoří, tak příliš nevadí, zda jste od autorky ještě nic nečetli. Většina vztahových zápletek je v ději vysvětlena, takže by je měl pochopit každý.
.
Můj názor:
Anotace knihy nám vlastně odhaluje hlavní zápletku děje, i když se toho tam semele mnohem více. Jen jsem se už setkala s názorem, že podle anotace kniha vypadá jako pohádka pro děti, což rozhodně není a jedná se o kvalitní temnější fantasy.
.
Postav tu není zase tolik jako v předcházejících knihách, taky by se do tak uzoučké knížečky nejspíš nevešly, takže nejdůležitější je Jukata, Atala, Femorian, Zorena a samozřejmě Cukrátko.
Jukata je malá holka, občas až moc naivní, jindy se však dokáže pohádat i s dospělým mágem a vyhraje, takže když chce, dokáže být silná, ale taky umí zahrát divadélko a být za oběť. Působí trochu rozmazleně, ale když přijde na věc, tak v sobě dokáže najít i odvahu bojovat. Ona je spíše osamělá a v drobném "bezbranném" Cukrátku vidí příležitost, jak mít společnost a splněná přání. Až příliš pozdě si uvědomí pravdu a stává se na něm závislá.
Cukrátko je tajená bytost, kterou nejspíš stvořili čarodějové a po ukončení pokusů ho jednoduše zazdili v podzemí. Za tu dobu uvěznění se Cukrátko mělo vyhladovět a zemřít, jenže se tak nestalo a po osvobození potřebuje nabrat sílu. K tomu využije dětské naivity a přesvědčí Jukatu, že budou kamarádi, on jí splní přání a ona mu za to bude dávat potravu - krev. Jenže on touží po smrti svých nepřátel a rychle nabírá na síle. Půjde ho zastavit?
Atalan je zaneprázdněný velekněz, tak trochu workoholik, který toho má prostě moc a na svou schovanku Jukatu nemá příliš času. Ještě k tou musí řešit i osobní problémy s čarodějkou Zorenou a s to mu dělá asi největší starosti.
Femorian byl k Jukatě vždy hodný a pozorný, jenže ona si to vysvětlila po svém a zakoukala se do něho. On však její cit pochopitelně neopětuje, věkový rozdíl mezi nimi je až příliš velký a taky proto, že pokukuje po čarodějce Kardee.
A Zorena? Ta má problémy asi s každým - nevychází se svým (ex)milencem Atalanem, nevlastním synem Femorianem i dalšími postavami či bytosti z magického světa Podmoří. Malou Jukatu vnímá, tak trochu jako dceru a má jí ráda, ale city raději příliš nedává najevo, protože ona je ta silná a mocná čarodějka.
.
V knize se mi líbí hlavně propracovanost děje, protože všechno s něčím souvisí a nakonec se ukáže, že východisko ze vzniklé vyhrocené situace měli všichni od počátku na očích, jen byli tak trochu slepí a neuvědomili si to.
Samotný děj je jednoduchý, hlavní zápletkou, jak už jsem se zmínila, je bytost Cukrátko, které chce zničit kouzelníky a ovládá k tomu malou Jukatu.
Vše je čtivé a hlavně svižné, k tomu má kniha jen sto stran, takže než se nadějete, tak zjistíte, že konec. Což je rozhodně škoda, protože bych si příběh chtěla užít alespoň o trochu déle.
.
Hladová přání mohu jen doporučit, protože v sobě ukrývají napětí, někdy až mírně hororovou atmosféru, kouzla, složité vztahy, zajímavé postavy i dávku humoru. U čtení si odpočinete a užijete zajímavý příběh.
Nejen pokud máte rádi fantasy, tak se s chutí do knihy pusťte a domnívám se, že ji už nebudete chtít odložit, stejně jako já. Temnářce patří velké DÍKY za stvoření Podmoří.
.
Ukázka (str. 61-62):
Během záchrany Kerdey a zničení zubatého monstra dal Femorian všanc svůj vlastní život a Atalan ho musel uzdravit, jako už několikrát v minulosti. Vlastně jen díky Atalanovi se Femorian narodil.
"Když jsem ti před pěti lety léčil, omylem se mi tam povedlo překřížit dva magické toky," vysvětlil Atalan. "Divím se, že ještě nezačaly uhnívat konečky prstů. Nepociťuješ náhodou při dlouhotrvajícím, rychlém a neustále se rytmicky opakujícím pohybu bolest v zápěstí? Přibližně v těchto místech?"
Femorian mu místo odpovědi věnoval krajně nevraživý pohled.
"Proč já?" zaúpěl. "Nemohl sis vybrat někoho jiného?"
"Nebránil ses."
"Jak jsem se mohl bránit?" křičel mladý velekněz (Femorian). "Když jsi s tím začal, ještě jsem trčel v lůně. Co jsem měl dělat? Šlapat plodovou vodu a řvát Nepouštějte ho ke mně!?"
.
Hodnocení: 10/10
.
Více inforací o autorce a její tvorbě se dozvíte na jejím blogu - temnarka.blog.cz nebo na www.facebook.com/fb.terezamatouskova.

Název: Hladová přání
Autor: Tereza Matoušková
Vazba: Měkká
Počet stran: 100
Vydal: Krigl, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 147 Kč

Komentáře