Recenze: Šepoty ze záhrobí - Charlaine Harris

Pokud už máte dost všech těch upířích romancí, tak vám tuhle čtivou a napínavou detektivku mohu vřele doporučit, protože romantiku, upíry ani jinou havěť tady nenajdete. V této knize jde čistě jen o detektivní zápletku a zajímavý příběh.

Děj:
Harper Connelly se svým bratrem Tolliverem Langem hledají zmizelé lidi, přesněji jejich těla. Harper v pubertě zasáhl blesk, když stála u okna v koupelně a od té doby dokáže najít těla zeřelých a spatřit jejich poslední okamžiky života.
Nyní jsou zavoláni do malého městečka Sarne v Arkansasu, mají nalézt pohřešovanou Teenie, kterou nejspíš zabil její přítel Dell, ten se následně zastřelil. Harper tělo dívky najde velmi rychle, někdo jí střelil do zad, když utíkala. Jenže i nad Dellovou smrtí je něco divného.
Obvykle pro Harper a Tollivera končí případ, když naleznou tělo a dostanou zaplaceno, jenže tentokrát to tím teprve začíná, protože matka Teenie je zavražděná a někdo chce odstranit i Harper. Zůstávají tak ve městě a pátrají po pravdě.
Kdo za všemi vraždami stojí? Proč vrah usiluje o Harperin život? A jaká je pravda?
.
O knize:
Konečně se nám do rukou dostává i detektivní série od Charlaine Harris, která se proslavila upíří sérií o telepatce Sookie a její slabosti pro upíry, podle něhož byl natočen i TV seriál Pravá krev. Autorka však nejraději píše detektivky a po sérii s upíry a jinou havětí se k tomuto žánru vrátila.
Ve čtyřdílné sérii Harper Connelly Mysteries na žádné nadpřirozeno nenarazíte, tedy žádní upíři, vlkodlaci, měňavci, ani víly. Harper žije v běžném světě, v jaké žije každý z nás. Jediná zmínka o tajemnu je její schopnost nacházet mrtvá těla a spatřit jejích poslední okamžiky před smrtí.
.
Můj názor:
Harper si už dávno zvykla na různé reakce lidí na její dar, jedni ho vítají, další odmítají a jiní ho berou jako něco nepřirozeného. Ona přitom chce jen pomoci rodinám, aby se dozvěděli, co se stalo s jejich zmizelými blízkými. Jenže lidé jsou prostě různí a v této knize se o tom přesvědčíme.
Jak byste reagovali vy? Člen vaší rodiny či přítel zmizel už před nějakou dobou, někdo říká, že je mrtvý, ale vy chcete věřit, že je naživu. Chtěli byste vědět, že zemřel a hlavně jak?
.
Hlavní hrdinka působí velmi chladně i trochu nepřátelsky, ale je to důsledek hrozného dětství, kdy rodiče pili a ona zažila i pěstounskou péči, dokonce se jí ztratila sestra a Harper od té doby doufá, že snad jednou najde její tělo, aby mohla být pohřbená.
Její špatné zážitky z dětství také vysvětlují její hodně silné pouto s bratrem Tolliverem, s kterým byli dlouho odkázáni sami na sebe. Jejich vztah však působí až šíleně, protože jinak silná a sebevědomá žena nevydrží pár dní bez bratra, aniž by nedělala nějaké scény.
Tolliver má nejspíš ochranitelský komplex, protože celý život jen pomáhá sestře a je jí nablízku. Naštěstí je i on jen člověk a má slabost pro ženy, které rád svádí a ony se na něho lepí, protože je krasavec.
.
Přes svou chladnost, nedůvěřivost a přehnanou slabost pro bratra, Harper na čtenáře rozhodně zapůsobí a oni si jí oblíbí. Používá suchý humor a vše ráda komentuje, i když někdy jen v myšlenkách. S Tolliverem se doplňují - ona chladná a odtažitá, on přátelský a milý - a jejich občasné hádky o jejím bezpečí knihu jen obohacují a dodávají jí ten správný švih.
Kniha se čte velmi snadno, přesto je čtenář nucen přemýšlet nad detektivní zápletkou, a pokoušet se společně s Harper odhalit vraha a jeho důvody.
.
Jen tu rozhodně nečekejte upíry ani romantické tlachání či lásku, Harper sice randí s policajtem, ale oba vědí, že to nic neznamená. V jejím srdci ani pro tak pomíjivý cit není místo, tolikrát se setkala s vraždami z lásky, že na ní zanevřela.
.
Jedná se o velmi kvalitní detektivku, kde je důležitý příjemný příběh, suchý humor, vraždy a vrah, který ukáže svou pravou tvář až na konci knihy, čtenář se tak konečně dozví, co celou dobu alespoň trochu tušil. Indicie do sebe pěkně zapadají, až dojde k odhalení a usvědčení vraha.
.
Knihu bych doporučila spíše dospělejším čtenářům a všem milovníkům detektivek.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Šepoty ze záhrobí (orig. Grave Sight, 2005)
Autor: Charlaine Harris
Série: Harper Connelly Mysteries
Díl: 1
Překlad: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Vazba: Pevná
Počet stran: 280
Vydal: Baronet, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 239 Kč

Komentáře