Recenze: Rytířka Natal - Alexandr Buškov

Kniha je zvláštní především tím, že se z počátku tváří jako klasické fantasy typu Conan, kde jsou však ženy ty silné a vládnou mečem, pak však děj nabere překvapivých obrátek a promění se spíše ve sci-fi. Jde totiž o postapokalyptický děj, což činí knihu zajímavou.

Děj:
Ocitáme se ve světě, kde vládnou ženy a jsou považovány za silnější pohlaví. Ženy jsou rytířky, které bojují s obludami a zachraňují krásné mladíky. Jednou z nich je i Natálie, kolem které se stahují mračna. Šedá Kardinálka ji nemá v lásce a kdykoliv se jí může pokusit zlikvidovat, proto se Natálie rozhodne odjet až k legendárnímu Západnímu moři, odkud se ještě nikdo nevrátil.

Natálie má pochyby o světě, kde vládnou ženy, proto se chce dozvědět pravdu, zda ženy byly před Temnotou slabší pohlavím a muži urostlí válečníci.
 Během cesty však Natálie zjišťuje, že pravda je daleko horší. Nejenže kdysi ženy skutečně bývaly slabé, ale svět byl daleko vyspělejší. Lidé si nevážili ničeho a Příroda je potrestala. Lidstvo tak začalo znovu, jenže někteří si technologii zachovali a nyní, když Zemi hrozí pohroma, nechtějí udělat nic.
Natálie se tak ocitá ve světě, kde je z jejího pohledu vše jinak, protože muži jsou silní, přesto si dokáže svým mečem získat jejich respekt. Nevzdá se a hodlá svět před pohromou zachránit.

Dokáže Natálie svět zachránit? A jak dopadne její vztah s cizincem, který se zničehonic objevil z minulosti v této přítomnosti?
.
Můj názor:
Obálka mě zaujala na první pohled, polonahá děva s nádherným tělem a velkým mečem se mi velmi líbila. Vyrostla jsem totiž na Xeně, takže obdivuji bojovnice, co porážejí jednoho muže za druhým. Že je to feministické? No a co? Prostě mám ráda ženy, co se o sebe umějí postarat.
.
Kniha je zvláštní především tím, že se z počátku tváří jako klasické fantasy typu Conan, kde jsou však ženy ty silné a vládnou mečem, pak však děj nabere překvapivých obrátek a promění se spíše ve sci-fi. Jde totiž o postapokalyptický děj, což činí knihu zajímavou a rozhodně nelituji jejího přečtení. Rozhodně jsem takový zvrat nečekala, když jsem si knihu půjčovala v knihovně.
Očekávala jsem "brak", jak se dnes většinou označuje starší fantasy. Dnes je třeba i Conan považován na brak, tedy literaturu nevalné kvality, což je podivné, protože třeba přihlouplého Percy Jaksona nikdo za brak nepovažuje.
Nakonec jsem byla mile překvapena a litovala jen toho, že kniha má jen necelých 150 stran. Což je velká škoda a s chutí bych si přečetla i nějaké pokračování, protože závěr je ponechán dost otevřený... Natálie kráčí do bitvy.
.
Jen je tu jeden detail, který mi vrtá hlavou. Jde o název knihy v originále, v češtině a jméno hlavní hrdinky. Ta se totiž v českém překladu jmenuje Natálie, ale v českém názvu knihy je Rytířka Natal. Ale to bych i pochopila, protože Natal zní mnohem rázněji. A co název knihy v originálu? Ten totiž zní Anastasie. Co má společného Anastasie s Natal či Natálií? Že by chyba v překladu? Nebo to vydavatel pozměnil záměrně? Kdo ví, ale jsou to pěkné hrátky se jmény.
.
Děj je propracovaný a čtivý, čtenář si četbu užije a příběh ho vtáhne do sebe. Jen je dost krátká, takže pokud se vám líbila, není problém si jí přečíst znovu.
.
Rytířka Natal je dobrodružné fantasy a postapokalyptické sci-fi zároveň a mohu ji doporučit všem, kteří tyto literatury čtou a mají je rádi. Nebudete litovat.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Rytířka Natal(orig. Anastasie, 1989)
Autor: Alexandr Buškov
Překlad: Vlado Ríša
Vazba: měkká
Počet stran: 144
Vydal: Ikarie, 1995 (1. vydání)
Doporučená cena: 50 Kč

Komentáře