Recenze: Poslední hlídka - Tomáš Petrásek

Novela Poslední hlídka byla oceněna v soutěži Cena Karla Čapka za rok 2007

Děj:
Lidé se během zimy ukládají ke spánku, ale během roku musí mít dobrou sklizeň a na podzim si vytvořit pořádné tukové zásoby, aby přečkal chladnou zimu bez slunce uzavřený v jeskyni. Vlastně to není spánek, ale taková hibernace, lidé však věří, že zemřou a na jaře se opět znovuzrodí.
Co se během dlouhé zimy děje venku, nikdo vlastně neví. Vypráví se, že kolem obcházejí démoni - urughové. Aby spící lidé byli v bezpečí, tak několik lidí - mužů i žen, vytvoří tzv. Poslední hlídku. Neulehávají ke "smrti" v jeskyni, místo toho hlídají město a brání ho před urughy. Předem vědí, že zimu nepřežijí a se svými blízkými se už nikdy neuvidí, přesto to podstupují dobrovolně, vlastně je čest zemřít jako Poslední hlídka.
Jedním z poslední hlídky města Awaor je i vypravěč, postarší muž, který cítí, že jeho čas skutečné smrti se blíží.
......
Vypravěč se celý život zajímal o tajemství slunce a vesmíru, ale až těsně před smrtí odhalí nejzásadnější objev, který je nutné zachovat pro budoucnost.
Je to silný muž, který se nevzdá vědy a touhy po vědění ani v době, kdy je již prakticky mrtví a nemá naději na přežití. Ale ani v boji nemá strach a hrdě se bije s nepřáteli, a to jak se zrádnými lidmi, tak s ďábelskými urughy. Přestože jeho soukmenovci postupně umírají, on nepodléhá panice a snaží vydržet co nejdéle.

Urugh je nejdřív popisován jako nějaký démon a zplozenec pekla, ale později, až se s ním setkáme společně s vypravěčem tváří v tvář, poznáme, že je to pouze zvíře, toužící po přežití. Není příliš inteligentní, ale je obrovský, má velkou sílu, ostré drápy a tuhý kořínek, takže zabít ho není příliš jednoduché a protivním musí mít výdrž a odhodlání.

Členové Poslední hlídky jsou muži i ženy bdící nad mrtvým městem, bojující s nepřáteli a vědí, že nemají naději přežít temnou zimu. Přijímají však svůj úděl a sami se označují za "chodící mrtvoly".

Působivý sci-fi příběh z pohledu vypravěče. Přímých řečí zde příliš není, všechno prostě vypráví člen Poslední hlídky. Občas mi trochu chybí i náhled i z pohledů jiných postav, ale příběhu to dodává více tajemnosti a vlastně i skutečnosti. Je to vlastně takový deník vedený ne podle času, ale podle událostí, což z knihy dělá velmi zajímavý počin.

Čtivost a propracovanost děje je hodně zvláštní. Čte se velmi dobře, ale něco občas způsobuje mírná zadrhnutí. Možná je to přílišnými myšlenkami a pocity hlavního hrdiny, které pochází celou knihou a děj před nimi ustupuje do pozadí. Je to taková zvláštnost, je zde hodně procítěnost a duchovnost příběhu, která se v knihách příliš nevyskytuje.

Mě osobně se kniha líbila a četla se celkem dobře, takže nelituji, že jsem si jí pořídila společně s mým oblíbeným časopisem Pevnost a rozhodně ji mohu doporučit všem, kteří mají ráda sci-fi i fantasy.
Hodnocení: 8/10
Název: Poslední hlídka
Autor: Tomáš Petrásek
Vazba: Měkká
Počet stran: 200
Vydal: Epocha - Edice Pevnost sv. 77, 2012

Komentáře