Recenze: Massagre - Darren Shan

Od Dervishova návratu z Demonaty uběhly čtyři měsíce a spolu s Grubbsem se vzpamatovávají z blízkého setkání s Lordem Lítostí. Jenže ze strýce Dervishe jde občas pořádně strach, mívá noční můry s halucinacemi a několikrát ve stánku Grubbse napadl.
Jedno je však jisté, Lord Lítost se nikdy nevzdá!
Děj:
Dervishe kontaktuje režisérka hororů, aby jí pomohl ztvárnit démony do jejího nového filmu. On přijímá, aby filmaři náhodou během natáčení něco nevyvolali. Samozřejmě s ním do natáčecího městečka Massagre jede i Grubbs a Billi-I, aby si odpočinuli.
Grubbs je šokován autenticitou démonů a nevěří, že jde jen o masky. Jenže když začne tvrdit, že jsou démoni skuteční, tak mu nikdo nevěří, dokonce ani Dervish a Billi-I.
Proto tedy začne pátrat po pravdě na vlastní pěst a málem ho zabije skutečný démon. Grubbs však v sobě najde obrovskou magickou moc, která může pocházet jedině z Demonaty. Nakonec tedy dokáže, že ve městě je Lord Lítost snažíc se pomstít a hladová banda démonů toužící po čerstvém lidském mase.
Dokáže Grubbs i se svými blízkými přežít? Zachrání filmaře a herce před ohyzdnými démonami? Nebo snad Lord Lítost zvítězí a dočká se své pomsty?
.
O knize:
Massagre opět přináší stejné hrdiny jako Demonata - Grubbse a Dervishe a s nimi i pokračování jejich příběhu.
Na scéně se objeví Prae Athimová a představí nám Beránky, organizaci vědců zabívajících se lykantropií a s tím související prokletí rodu Gradyů. Sice jsou na straně dobra, ale jejich praktiky jsou občas dosti brutální až šílené.
Také se dozvíme něco o Učednících, ke kterým Dervish již dlouhá léta patří. Vede je čaroděj Beranabus a bojují s démony, nebo se jim alespoň snaží zabránit vstupovat do lidského světa. Jenže jejich počet není nijak vysoký, takže nemají přílišnou úspěšnost.
.
Můj názor:
Po slabší dvojce (Démon a zloděj) je série opět na vrcholu a Massagre se i líbí dokonce ještě o trošku více než Demonata. Asi jsem si už zvykla na brutální scény plné krve a zabíjení, kterých je v této sérii plno.
.
Příběh je sice dost přitažený za vlasy a je jak z nějakého béčkového hororu (ve městě jsou lidé a požírají je démoni), ale za to děsivost má grády a napětí je úžasné.
Brutální scény, kdy démoni trhají a žerou bezbranné herce a filmaře, jsou naprosto úchvatné, ale také realistické. Vnitřnosti létají kolem a krev nevinných se ani nestačuje vsakovat do země.
Jenže i Grubbs v sobě objevuje nečekanou magickou moc a likviduje démony jak po másle. Dervish se nestačí divit, co jeho synovec dokáže.
.
Děj je zajímavě propracovaný (stejně jako v minulých dílech) a společně s postavami přicházíme záhadě na kloub, jenže ono to má velký háček. Když už se domníváte, že je vše vyřešeno, tak se nečekaně objeví další, ještě větší problémy.
.
Lord Lítost v tomto díle dostal mnohem více prostoru, takže se mohl ukázat v celé své odpornosti jak vzhledové, tak povahové. Dokonce má i svůj monolog ve filmu, škoda jen, že ho v té době nikdo nebere vážně, dost lidí by mohlo přežít, ale to by přišel o zábavu.
Já tuhle postavu začínám naprosto milovat. Jeho suverénní a hrdé vystupování, nenávist vůči všem a přitom i on á své oblíbené fámuly, kteří jsou jeho miláčkové. Prostě velmi zajímavá postava.
.
Vím, že se opakuji, ale stejně jako minulé díly bych knihu doporučila spíše starší mládeži, která má ráda hororové fantasy a nemá příliš slabý žaludek.
.
Hodnocení: mládež 10/10, dospělí 8/10
Název:Massagre (orig. Slawter, 2006)
Autor: Darren Shan
Série: Demonata
Díl: 3
Překlad: Richard Podaný
Vazba: Pevná
Počet stran: 224
Vydal: CooBoo, 2011
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře