Malfuria - Tajemství zpívajícího města - Christoph Marzi

Nádherný příběh určený pro mládež, je plný kouzel, lásky, ale i ztrát. Ponořte se do magického světa, kde stačí něco nakreslit, aby se to stalo skutečností. Vítejte v Malfurii.
 
Děj:
Catalina Soledo bydlí u starého kreslíře map, kde jí matka Sarita před časem nechala, aby se tu naučila kreslit mapy. Dívka byla pilnou žačkou a stala se z ní doslova mistrně v překreslování map, ale ona touží po jediném, aby si mohla nakreslit svou vlastní mapu. To jí však starý kreslíř zakazuje a nyní přišel čas, aby jí poodhalil pravdu - její matka Sarita patřila mezi čarodějnice, které mají obrovský dar kreslit mapy. Do města však přiletěla loď Medúza, která kdysi lovila čarodějnice a nyní pátrá po Catalině.
Dívce se podaří uprchnout pryč před stíny a ještě s mladým strážcem majáku Jordim odejdou z města. Narazí na tajemnou knihovnu, kde jsou knihy živé a knihovníci o ně pečují. Catalina a Jordi se snaží zjistit více o Medúze, jejím kapitánovi a hlavně co jsou ty stíny zač.
Jenže Medúza Catalinu objeví a ona neúmyslně použije svůj obrovský a děsivý dar - svou kresbou mapy mění svět, jenže dokáže i ničit. Nic se však nesmí stát bez důsledku a tak za každou změnu map se platí ztrátou milované osoby. Dívka tak ztratí Jordiho, který zůstal někde u knihovny ve stínech.
Catalina je zdrcena, ale nalézá jí havranokocour její babičky Nurie Niebly a společně pokračují v cestě ke katedrále. Její matka může být v nebezpečí, nebo snad zradila ostatní čarodějnice a dohodla se se stíny? Je Nuria opravdu mrtvá? Setká se Catalina ještě s Jordim? Proč stíny tolik pátrají po Catalině a co od ní chtějí? Dokáže se dívka dostat do kouzelného města Malfurie?
.
Můj názor:
Catalina je u malíře map spokojená, ale žádné štěstí netrvá věčně a ona je postavena před své nepřátele, kteří nahánějí hrůzu. Její dar měnit svět pomocí kresby mapy je úžasný, ale má i zápory, a tím je ztráta milované osoby. Velká moc musí jít ruku v ruce i s velkou zodpovědností a za všechno se musí platit.
.
Čarodějnice mají nejspíš obrovskou moc, ale v téhle knize se dozvídáme hlavně o kreslířkách map, které mají obrovskou moc, protože svým darem dokáží měnit svět. Těchto čarodějek už mnoho není, protože musely zaplatit za užívání své moci.
.
Stíny jsou velmi nebezpečné, protože dokáží ovládnout člověka. Nyní opět nabírají na síle a dokážou splynout s temnotou, přestože bez světla přece stíny být nemohou. Kdysi bylo město, kde stíny převzali vládu nad lidmi a stalo se s něho mrtvé město. Kreslířky map svou mocí toto město vymazali z map a tím i ze světa. Stíny nyní potřebují tyto čarodějnice, aby mrtvé město znovu zhmotnily a ožná by se ji mohlo podařit i ovládnout svět.
.
Příběh je velmi zajímavě zpracovaný a je nám předkládám hned ze dvou úhlů - z pohledu Cataliny a z pohledu Jordiho. áme tak příležitost některé události zažít dvakrát, ale pokaždé trochu jinak, tak jak je vnímaly postavy.
.
Děj je plný napětí a dobrodružného nebezpečí, ale občas jde z něho i maličko hrůza, hlavně ze stínových útoků, kde pohlcují duši člověka a čtenář při čtení cítí chlad.
.
Kniha nás do sebe bez problémů vtáhne a čtenář se u ní nebude ani na chvilku nudit. Příběhové zpracování podněcuje čtenářovu fantazii a rozkládají se před ním zajímavá prostředí plná tajemných věcí a bytostí.
.
"Malfuria - Tajemství zpívajícího města" bych doporučila dospívající mládeži kolem 12 let. Dívky si v knize najdou procítěnost hlavní hrdinky a její city, chlapci určitě potěší dobrodružství a dostatek napětí. Dospělejší čtenáři si jí však také mohou přečíst, i je by měl dobrodružný děj zaujmout.
 
 
Název: Tajemství zpívajícího města(orig. Malfuria - Das Geheimnis der singenden Stadt, 2007)
Autor: Christoph Marzi
Série: Malfuria
Díl: 1
Překlad: Dagmar Steidlová
Vazba: Pevná
Počet stran: 240
Vydal: Fragment, 2008 (1. vydání)

Komentáře