Recenze: Růže v zimě - Kathleen E. Woodiwiss

Příjemně čtivá historická, romantická červená knihovna pro ženy, u které si odpočinete a můžete se i zasnít. Přepracovaná žena tuto četbu jistě ocení.
Děj:
Erienne Flemingová žije se svým otcem, starostou města a bratrem, který byl před časem zraněn, a ruka se mu špatně zahojila. Oba holdují pitkám a rozhazovačnému životu, proto mají hluboko do kapsy. Před časem starosta prohrál hodně peněz v kartách s americkým lodním kapitánem Christopherem Setonem, a ten nyní chce splatit dluh. Starosta vidí jen jedinou možnost, co možná nejvýhodněji provdat Erienne a je mu jedno za koho.
Přes prvotní nenávist Erienne najde v Christopherovi zalíbení, ale kvůli své hrdosti a pýše odmítne jeho nabídku. Otec se rozhodne k razantnímu kroku, prostě prodá svou dceru ve veřejné dražbě. Tam ji koupí a následně pojme za manželku záhadný, znetvořený Lord Saxton, který svou "ošklivost" skrývá pod maskou.
Dokáže si Erienne zvyknout na odpudivého manžela, z kterého jde hrůza? Sblíží se s ním? A co udělá, až se na scéně znovu objeví Christopher Seton? Má lord Saxton něco společného s Christopherem Setonem? Kdo usiluje o život lorda Saxtona?
.
Erienne, citlivá a inteligentní dívka, kterou se otec rozhodl provdat za peníze, aby splatil dluhy. Ona má o svém budoucím manželovi určitá přání a ty se vůbec neshodují s otcovými. Jemu je vlastně jedno, za koho jí provdá, hlavně, že dostane peníze. Dokonce jí prodá i v dražbě a to je dost i na citlivou Erienne, která se přestane s otcem vídat, stejně by z ní jen tahal peníze.
Christopher Seton je americký námořník s vybraným chování. Původně se do města vrátil jen pro dlužnou částku, ale Erienne ho naprosto okouzlila a on se rozhodl jí získat. Dělá jí návrhy a tak trochu jí i sleduje, ale ne ve zlém, spíše jako takový její anděl strážný. Také jí několikrát zachrání před útrapami. Přesto ho Erienne odmítá a on se rozhodne k velkému kroku.
Lord Saxton koupil Erienne v dražbě a vzal si ji za manželku. Před lety byl během pokusu vypálit sídlo vážně zraněn a nyní své znetvoření skrývá pod maskou. Přestože Erienne miluje, tak na ní nespěchá. Chce, aby ona sama přišla do jeho ložnice naplnit manželský slib.
.
Můj názor:
Děj není nijak zvlášť složitý a plyne rovnoměrným tempem, takže si čtenář může užít i historické prostředí příběhu a nemusí nad ní příliš přemýšlet. Přímo z historie se sice nic nedozvíte, ale budete moci posoudit nákladné oblečení a vybrané chování nevinných dívek a šlechetných džentlmenů.
Samozřejmě se zde vyskytuje i záporák, který v pozadí intrikuje a stojí za všemi zločiny. Jeho postava je velmi jednoduchá, stejně jako u ostatních, buď jsou dobří, nebo špatní. Kdo je hlavní pachatel a vrah se čtenář však dozví až v poslední čtvrtině knihy, což je celkem škoda, protože ho autorka mohla ukázat na světlo o trochu dříve.
.
Ze začátku se děj trochu vleče a soustřeďuje se hlavně okolo Erienne a jejích pocitů, což může pro někoho býti nudným tématem. Sice se dívka snaží bouřit proti otcově vůli, ale stejně nic nezmůže.
.
Od knihy nelze očekávat příliš originální zápletku, přesto je kniha zajímavě čtivá. Prostě taková odpočinková, historická červená knihovna s velkou dávky romantiky. Najde se tam však i trocha napětí a akce během střeleckých soubojů a honiček v kočárech.
.
Já červenou knihovnu mám ráda, krásně u ní relaxuji, můžu vypnout a užívat si romantiku a na nic jiného nemyslet.
.
Hodnocení: 7/10
Název:Růže v zimě (orig. A Rose in Winter, 1982)
Autor: Kathleen E. Woodiwiss
Překlad: Jiřina Stázková
Vazba: Pevná
Počet stran: 447
Vydal: Ikar, 1999
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře