Recenze: Draci přece nejsou - Philip Reeve

Co stojí za rozsápanými ovcemi, spadaným kamením a hrozivým řevem? Obyvatelé vesnice žijící pod horami, to ví moc dobře - drak. Proto se tam už roky nikdo neodváží a místní pán se vzteká, protože přichází o peníze.
Naštěstí existují lovci draků a ten nejlepší z nejlepších - Brock, právě přijíždí i se svým sluhou Anselem do kraje. On však zná pravdu, kterou pověrčivý vesničané nemohou nikdy pochopit, a to, že draci přece nejsou.
.
Děj:
Ansel přestal po matčině smrti mluvit a otec ho prodal lovci draků Brockovi jako pomocníka. Jenže Ansel se brzy od Brocka dozví pravdu, že draci neexistují. Brock je jen podvodník, který předstírá hrdinství v boji s drakem, místo toho jen prostě shrábne odměnu a jede zase dál. Ansel se cítil zklamaný a lovce draků už neobdivoval.
Ve vesnici pod horami se šíří panika z draka a toho jede Brock využít. Setká se zde se svým starým známým, bývalým mnichem Flegelem, který je další podvodník. Vydává se za skutečného mnicha a prodává padělky ostatků svatých.
Společně se vydají do hor, aby se tu utkali s drakem. Mají to krásně vymyšlené, pár dní pobudou v prázdném přístřešku v horách a pak se vítězoslavně vrátí dolů, kde ukážou lebku krokodýla, co jí nosí Brock v tašce. Jak už to tak bývá, i ten nejskvělejší plán se může zhroutit jako domeček z karet.
Proč vesničané uvázali dívku Else v lese? A proč jí chtěli obětovat drakovi? Co způsobuje ten řev v noci? Je možné, aby draci skutečně existovali? O tom se už brzy naši "hrdinové" přesvědčí a odpověď se jim nebude líbit.
.
Drak:
Přestože kniha v názvu popírá existenci draků, postavy v knize se s jedním setkají, ale nebude to obvyklý drak. Vlastně je to takový kříženec mezi ptákem a plazem, který nechrlí oheň a má dvě nohy a křídla.
Jedná o zvíře, které žije samo v horách. Neuvažuje, ani nemluví, lidé jsou pro něho jen potrava. Přesto mi ho nakonec bylo i líto. Rok co rok vystavuje na nejvyšší hoře blyštivé věci a předvádí námluvní tanec v naději, že se ukáže dračice a budou moci rozmnožovat druh. Nikdy se však neukázala a je možné, že je poslední svého druhu.
.
Ansel je němý chlapec, kterého vlastní otec prodal Brockovi jako pomocníka. Nikdy neměl příležitost, aby mohl ukázat, co v něm dřímá. V chladných horách se však ukáže jako pravý hrdina, neváhá se postavit drakovi, aby zachránil Else a je ochoten se klidně i obětovat, což ho málem stojí život.
Brock se živý jako lovec draků, přestože se s žádným nikdy nesetkal. Podvádí důvěřivé lidi a hraje si na velkého drakobijce. Jenže, jak se říká, na každého jednou dojde a Brock stane tváří v tvář s dračím monstrem. Sice se chce bít, takže není zbabělec, ale zároveň chce situace využít. Proč draka nechytit a nezbohatnout na něm?
Flegel býval mnichem, ale byl vyhnán z církve a nyní se živí prodáváním falešných ostatků svatých. Touží po penězích a až příliš se naučil lhát. K tomu je natolik zbabělí, že aby se zachránil, tak předhodí Else drakovi.
Else je dívka, kterou vesničané obětovali drakovi a uvázali jí v horách. Přestože je to prosté děvče, tak dokáže zachovat chladnou hlavu a přestože má strach, tak prokáže odvahu.
.
Můj názor:
Je zde velmi dobře vykresleno napětí a strach z nestvůry i chladných hor. Vesničané jsou tak vystrašení, že neváhají obětovat dívku, aby je drak nechal na pokoji.
.
Příběh je čtivý a rychle ubíhá, protože má necelých dvě sta stran, tak uteče jako voda. Zápletka je hodně primitivní a velmi snadno předvídatelná, čtenář nad ní nemusí vůbec přemýšlet.
Já si četbu moc neužila, ráda se do knihy ponořím a snažím se číst mezi řádky, jenže tady to nejde. Příběh mě nedokázal vtáhnout do sebe, a přestože je zápletka zajímavá, tak mě kniha nezaujala.
.
Velkým kladem knihy jsou nádherné ilustrace, které kreslil sám autor. Jsou šikovně zaneseny do děje, takže se skvěle doplňují.
.
Rozhodně se jedná o knihu určenou dětem, ve věku kolem 9 let ji asi ocení, ale dospělým nic nepřinese. Můžou si ji se svými dětmi přečíst, ale pro ně to bude naprostá oddychovka, která čtenáři nic nedá.
"Draci přece nejsou" je dobrodružná fantasy kniha pro děti od 9 let, starším čtenářům bych ji příliš nedoporučovala.
.
Hodnocení: 5/10
Název:Draci přece nejsou (orig. No Such Thing as Dragons, 2009)
Autor: Philip Reeve
Ilustrace:Philip Reeve
Překlad: Lucie Matějková
Vazba: Pevná
Počet stran: 176
Vydal: Mladá fronta, 2011
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře