Arthur v Zakázaném městě - Luc Besson

Pokračování příběhu o chlapci jménem Arthur, který našel cestu do podzemní říše Minimojů. Ti jsou sice mírumilovní, jenže je tu zákeřný hmyzák Maltazard Proklatý a jeho seidové, kterého je třeba porazit dřív, než zničí Minimoje. Dokáže se mu Arthur rovnat?
 
Děj:
Arthurovo rodiče přijeli k babičce a dozvěděli se, že se Arthur záhadně ztratil stejně jako před čtyřmi lety dědeček Archibald. Babička dokonce uvažuje o únosech mimozemšťanami. Otec se dozví o rubínovém pokladě a rozkopává zahradu v naději, že ho objeví.
Arthur se společně s princeznou Selénií a Betaméšem dostali do Nekropole, kde Selénie políbí zamilovaného Arthura a tím si ho vzala za manžela. Jenže je uvězní Darkos, Maltazardův syn. Ve vězení se Arthur setká se svým ztraceným dědečkem Archibaldem.
Na scéně se konečně objevuje i odporný hmyzák Maltazard Proklatý, který povypráví svůj příběh, jenže si ho nejspíš trochu poupravil, protože Selénie ho zná jinak. Chce, aby ho Selénie políbila, ale ona už nemůže. Arthur je její manžel a s tím se nedá nic dělat. Jenže Maltazard se nevzdává a má svůj ďábelský plán na zničení a ovládnutí celé podzemní říše.
Dokáže Arthur zachránit podzemní svět a porazit Maltazarda? Vrátí se společně s dědou do lidského světa, nebo zůstane s princeznou Selénií? A co pan Davido? Podaří se zachránit zahrada?
.
O knize:
Podle knihy byl natočen i film Arthur a Miniojové, který obsahuje děj z dvou knih - Arthur a Miniojové, Arthur v Zakázaném světě. Vcelku chápu, proč do filmu použili obě knihy, protože by děje bylo málo a působilo by to prázdně nebo natahovaně.
Opět je kniha napsaná scénáristou a děj čtenáři připadá, jako by byl za kamerou, anebo ve filmu - akční scény bitvy i záplava. Což je škoda, protože jinak má kniha velký potenciál. Proto raději zhlédněte film, ten bude určitě lepší.
.
Můj názor:
Jedná se o pěkné dobrodružné fantasy pro děti, které v sobě kloubí napětí, humor, dobrodružství a pocity, čtenář se u něho nenudí a užívá se děje.
Jen je prostě škoda, že potenciál knihy nebyl naplněn. Příběh je sice zajímavý, ale zpracování je trochu krkolomné a jak už jsem se zmínila, skutečně si připadáte jako za kamerou. Film je vynikající a věřím, že děti (i dospělí) ho ocení mnohem víc.
.
Na knize je zvláštní to, že se tady objevují hned dva záporáci - Maltazard Proklatý a pan Davido, který chce za každou cenu získat dedečkovi pozemky.
Tentokrát se konečně objeví i Maltazard Proklatý, který je záporák každým coulem. Nemá slitování ani city, proto klidně obětuje syna bez mrknutí oka. Touží po moci a ničení.
Princezna Selénie se během knihy konečně trochu změní a pochopí, že pýchou nic nesvede a začne Arthurovi věřit a dokonce se do něho i zamiluje.
Arthur získává více sebevědomí a v nelehkých situacích si zachovává chladnou hlavu a rozumné uvažování, což mu přináší velkou výhodu.
.
Napínavé fantasy pro děti od 9 let, které si mohou přečíst i dospělejší čtenáři, ale jen jako oddychovou četbu.
 
 
Název:Arthur v Zakázaném městě (orig. Arthur et la Cité Interdite, 2003)
Autor: Luc Besson
Série: Arthur
Díl: 2
Překlad: Bruno Cempírek
Vazba: Pevná
Počet stran: 184
Vydal: Alpress - edice Klokan, 2004

Komentáře