Recenze: Upírské příběhy - Arthur Conan Doyle

Arthur C. Doyle je a nejspíš už navždy bude "ten, kdo napsal Sherlocka Holmese", jenže tento autor má na svědomí i mnohé povídky, kde slavný detektiv se svým pomocníkem Watsonem nevystupují. Dokonce se mezi nimi objevují i nadpřirozené bytosti, jako upíří. Pokud jste si mysleli, že ti jsou nestvůrami současnosti, tak vězte, že byly populární i mnohem dříve.
Seznámí s knihou:
Povídky to této knihy, která je vlastně soubor, "sesbíral" sběratel knih Robert Eighteen-Bisang a spisovatel Martin H. Greenberg. Vybrali sedm povídek od A. C. Doyla, kde vystupují velmi různorodí upíři a jednu od Billa Cridera, který píše povídky o Sherlocku Holmesovi a dává tím hold práci pana Doyla. První čtyři povídky sice neobsahují postavu slavného detektiva, ale kvůli tomu rozhodně nejsou méněcenné, zároveň u nás ještě ani nebyly publikovány.
V knize se objevuje také příloha, kde najdeme komentovaný seznam všech knih, povídek a komixů od současných tvůrců, kde se slavný detektiv Holmes setkává se samotným Draculou.
Jednotlivé povídky jsou také doplněny jakýmisi medailonky, kde je zmíněno první vydání a okolnosti okolo samotných povídek.
.
Doylovi upíři:
Většinou to nejsou krvežíznivé bestie sající nevinným obětem krev, i když to neznamená, že by byli méně nebezpeční. Tihle upíři jsou obvykle lidmi z masa a kostí, jen mají psychické schopnosti, kterých využívají a ničí lidi mentálně, až se oběť zabije, buď sama, nebo to způsobí halucinace.
.
Upíři v knize:
Vezmu to raději hezky popořadě, protože co povídky, to jiný upír. Američanův příběh ukazuje rostlinu toužící po lidské krvi, která klidně dokáže člověka i natrávit, tako obdoba "Adély". Povídka John Barrington Cowles představí krásnou dívku, která své snoubence ničí díky svému tajemství. V povídce Vítězný výstřel se ukáže, že člověk může mít i magickou moc a zastřelit přízrak nemusí být zrovna dobré. Parazit vypráví o vědci a skeptikovi, který podlehl svodům okouzlující dámy, na kterou se nevyplatí být závislý. Vznešený klient přináší další úkol pro detektiva Sherlocka Holmese, který má rozmluvit slečně svatbu s charismatickým mužem, který však je zároveň i velmi nebezpečný zločinec. Upír v Sussexu je známá povídka, kde Sherlock Holmes musí vypátrat, proč jedna žena sála krev svému dítěti. Dům "U tří štítů" je konečně typickou detektivkou, kde Holmes musí přijít, proč někdo usiluje o starý dům.
Poslední povídka je z pera Billa Cridera a nese název Případ zmizelého upíra. Za Holmesem přijde Bram Stoker s lovcem upírů Abrahamem Vanem Helsingem, aby jim pomohl vypátrat zmizelého upíra.
.
Můj názor:
Kniha se velmi dobře četla, a ač detektivní zápletka nehrála nejdůležitější roli, tak byla v povídkách víc než patrná. Doyle rozhodně zůstal věrný svému stylu, kdy dedukce a chladná hlava vše vyřeší.
Zdejší nejrůznější psychičtí upíři byli vítanou změnou od dnešních "krvežíznivých vegetriánů", kteří se blyští na slunci a téměř nic je nezabije. Žádná romantika, ale kvalitní klasika, která nestárne.
Důležitější atmosféra a děj samotný, než upír, který upírem občas ani není, přesto čtenáře povídky naplno pohltí a on se přistihne, že se zachvívá strachem.
Knihu bych doporučila nejen milovníkům Sharlocka Holmese, ale také těm, kteří nemají rádi dnešní upíry a užijí si kvalitní detektivku.
.
Hodnocení: 8/10
Povídky:
- Arthur Conan Doyle: Američanův příběh (The American's Tale)
- Arthur Conan Doyle: John Barrington Cowles (John Barrington Cowles)
- Arthur Conan Doyle: Vítězný výstřel (The Winning Shot)
- Arthur Conan Doyle: Parazit (The Parasite)
- Arthur Conan Doyle: Vznešený klient (The Adventure of the Illustrious Client)
- Arthur Conan Doyle: Upír v Sussexu (The Adventure of the Sussex Vampire)
- Arthur Conan Doyle: Dům "U tří štítů" (The Adventure of the Three Gables)
- Bill Crider: Případ zmizelého upíra (The Case of the Vanished Vampire)
Název:Upírské příběhy (orig. Vampire Stories, 2009)
Autor: Arthur Conan Doyle, Bill Crider
Sestavili: Robert Eighteen-Bisang, Martin H. Greenberg
Překlad: Eva Kondrysová, Stanislav Pavlíček
Vazba: Pevná
Počet stran: 216
Vydal: Brána, 2012
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře