Recenze: Nenasytná - Meg Cabot

Upíři jsou naprosto všude! Po vzoru populárního upířího seriálu Touha, tak tito nemrtví přicházejí i do seriálu Nespoutaná, jejíž scénáristkou je Mína Harperová, která nesnáší upíry, má smůlu na chlapy a k tomu neobvyklý dar vidět, jak lidé kolem ní zemřou a to rozhodně žádnému vztahu moc prospět nemůže.
.
Děj:
Mína žije se svým nezaměstnaným bratrem Jonem v domě, kde mají za sousedy manžele Antonescuovi, kteří jsou velmi bohatí a nyní za nimi do New Yorku přijíždí i jejich příbuzný, hrabě Lucien Antonescu. Ten totiž musí vypátrat, kdo ve městě zabíjí dívky, než lidé propadnou hysterii a začlou lovit upíry.
Mínu během venčení psa Jacka Bauera napadnou stovky netopýrů, ale zachrání jí tajemný cizinec, ze kterého se později vyklube hrabě Lucien Antonescu, který je ve skutečnosti vládce upírů a stejně tak jako jeho nevlastní bratr Dimitrij, je syn Draculy, tedy Vlada III.
Mína k němu téměř okamžitě zahoří velkou láskou a hned spolu stráví noc u něho v pokoji. Jenže následující den se na scéně objeví Alaric Wulf, lovec z vatikánské Palatinské gardy, který má vyřešit vraždy několika mladých dívek, ale chce zabít Luciena, aby pomstil přítelův zničený život. Mína se tak dozvídá, že spala s upírem a Jon se chce přidat k Palatinské gardě.
Mezi postavami panují velká tajemství, která mají tendenci vyjít na povrch v tu nejnevhodnější dobu, a tím se celý příběh velmi komplikuje.
Zůstane Mína se svou láskou Lucienem, i když se dozví, kdo ve skutečnosti je? Nebo jí snad Lucien přemění?
.
Seznámí s autorkou a knihou:
Meg Cabot toho má na kontě již hodně, ale nejvíce jí proslavila série knížek o princezně Mie Thermopolis, která se dočkala i zfilmování. Přiznám se, že jsem od autorky prozatím četla jen první dvě knihy s princeznou Miou, ale příliš jsem z nich nadšená nebyla. Jistě jsou velmi působivě napsané, ale děj je tak jednoduchý, že se jedná spíše o četbu pro mladé dívky.
Oproti tomu Nenasytná je rozhodně velmi příjemná změna, z které jsem dost nadšená. Přestože tu jsou upíři, tak se nejedná o další slaďárnu pro dospívající dívky. Kniha je sice rozhodně pro ženy, ale spíše pro dospělé, které rády uniknou každodennímu shonu pěknou romantickou knížkou. Vlastně je to taková nadpřirozená "harlekýnka", kde dojde i na lechtivější pasáže, u kterých by se dámy mohly červenat, stejně jako hlavní hrdinka.
.
Zdejší upíři:
Klidně by někdo mohl říct, že se jedná o další moderní upíří romanci, ale tak tomu není. Žádné třpytící se upíry zde nenajdete. Autorka se totiž velmi přiblížila klasice - upíři jsou v knize elegantní nemrtví, ovládající mysl oběti, toužící po sexu a krvi, mají velkou sílu a dokáží se přeměňovat v netopýry. Jsou velmi nebezpeční a neváhají zabíjet, tedy hlavně ti, kteří neposlouchají svého knížete, ten totiž nařídil, aby na sebe jeho "lid" nepoutal přílišnou pozornost.
.
Hlavní postavy:
Mína je hodně energická žena, která si jde za svým. Přesto v sobě má ještě hodně citu a potají touží po ideálním muži. Jenže s jejím darem vidět smrt osoby, které pohlédne do očí, není snadné takového muže najít. Jednou potká tajemného Luciena, u kterého nic nevidí, jako by měl snad žít navěky.
Mína my byla z počátku hodně sympatická, trochu mi připomínala Sookie z Pravé krve, jenže pak se začala zničehonic chovat nesmyslně. Vyspali byste se s chlapem, kterého jste viděli dvakrát? Anebo se do něho dokonce zamilovali? To mi přišlo až příliš jednoduché a autorka si tím ušetřila spoustu času.
Lucien je vládce upír, ale působil velmi tajemně, přestože čtenář jeho tajemství zná téměř od začátku. Měl špatné dětství, kdy viděl zemřít matku a jeho otec zešílel. Lucien je však ten "hodný pan upír" a žádné lidi zabíjet nechce, přitom mu vůbec nevadí kousnout Mínu během sexu, hlavně se pak ohání, jak moc jí miluje. Přesto jí téměř proti její vůli chce změnit v upíra, ale Mina ho naštěstí nakonec prokoukne.
Alaric mi byl zprvu hodně nesympatický a málem bych ho degradovala jen na dalšího pomstychtivého šílence a vlastně i trochu záporáka. Naštěstí se ukáže, že i v jeho srdci jsou city a on se z nepochopitelných důvodů zamiluje právě do Míny, přitom jí zpočátku málem zabil, jen aby se dostal k Lucienovi.
Jon je nezaměstnaný bratr Míny, který hledá smysl života, ale po dlouhém hledání ho nakonec najde, až když se dozví pravdu o Lucienovi a o upírech. Nejdřív se mu tajemný hrabě zdál jako vhodná partie pro Mínu, ale po setkání s Alaricem změnil názor a Lucien je podle něho ten největší padouch.
.
Můj názor:
Obálka mě zaujala v regálu knihovny na první pohled a hned jsem si přečetla anotaci, která mě též navnadila, že by se mohlo jednat o zajímavou knihu. Nečekala jsem zázrak, ale spíše červenou knihovnu, u které si odpočinu, a to se mi také potvrdilo.
Nenasytná se hned od začátku čte velmi lehce a děj svižně ubíhá, takže se brzy seznamuje se všemi hlavními postavami a jejich záměry, které se však během knihy mění. A to je kámen úrazu, protože postavy se rozhodují naprosto nelogicky a všechny myšlenky tak vyzní naprázdno. Jak se hlavní hrdinka Mína může zamilovat a vyspat s Lucienem po dvou setkáních?
Naštěstí v knize nejde jen o city, kterých je zde opravdu hodně, ale najde se i nějaká akce. Alaric knihu obohacuje o notnou dávku agresivity, hlavně když se neohroženě ohání svým mečem a nebojí se použít nátlak i na ženy.
Rozhodně nelze autorce vytknout, že vytvořila zajímavou knihu pro dospělé ženy, kde jsou propracované postavy i děj, takže i když vše úplně nedává smysl, tak se čte dobře a čtenářka si u ní výborně odpočine a zároveň se zasní nad "dokonalým" mužem.
Zároveň se z knihy dozvíte něco nejen o upírech, ale také o historické postavě Vladu III. a jeho životě. Dočtete se, že jeho manželka skočila z okna a on zešílel, jeho dva synové Lucien a Dimitrij to bohužel velmi odnášeli a měli nešťastné dětství. Oba bratři jsou velmi rozdílní a nejspíš to nebude jen tím, že mají rozdílné matky, ale také jejich povahou.
Závěr byl možná, až příliš šokují (třeba Lucienova přeměna v draka), ale přesto skončil otevřeně, kdy čtenář čeká, jak se postavy budou rozhodovat a co je ještě čeká. Přijme nakonec Mína Lucienovu nabídku, aby se k němu připojila a prodělala přeměnu v upíra? Nebo bude Mína pomáhat Alaricovi a Palatinské gardě v boji upíry? A má případný vztah mezi Mínou a Alaricem budoucnost?
Mě osobně se kniha hodně líbila a už se těším, až v říjnu tohoto roku vyjde pokračování s názvem Overbite, který nám snad přinese další odpovědi na otázky.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Nenasytná (orig. Insatiable, 2010)
Autor: Meg Cabot
Série: Insatiable
Překlad:Renata Greplová
Vazba: pevná
Počet stran: 544
Vydal: Euromedia Group - Knižní klub, 2011
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře