Recenze: Čarodějnice z Hex Hall - Rachel Hawkins

Další "duchaplná" nadpřirozená romance pro dospívající dívky je tady. Někdo sice Hex Hall přirovnává k novodobým Bradavicím, ale tomu by se nejspíš vysmál i Voldemort. Jediné, co mají tyto školy společné je to, že se na nich čarodějnice a jiné bytosti učí kouzlům a užívat své schopnosti.
Já na knihu četla vcelku velmi kladné recenze, tak jsem si jí půjčila v knihovně, ale nijak zvlášť mě nenadchla. Vlastně příliš nechápu, jak to někdo může číst dobrovolně, tedy pokud zrovna nehledá nerozhodnou pubertální dívku, kolem které se trable jen hemží. Jenže takových knih jsou dnes mraky a tahle není nic výjimečného.
.
Děj:
Sophie je po otci, kterého nikdy neviděla, čarodějnice, je jí šestnáct let a žije se svou lidskou matkou. Po několika nepovedených kouzlech je poslána do internátní školy Hecate Hall (studenty přezdívaná Hex Hall), aby se naučila používat kouzla a neupozorňovala na sebe.
Její spolubydlící je upírka Jenna, o které se říká, že zavraždila svou bývalou spolubydlící, čarodějku Holly. Ta patřila do covenu s temnými čarodějnicemi Elodií, Annou a Chaston. Tyto tři čarodějnice potřebují čtvrtou a tou je Sophie, jenže ona odmítne a tak si je hned první den znepřátelí. K tomu se ještě zakouká do Elodiína chlapce Archena, který její pohledy opětuje.
Sophie poznává skutečný kouzelnický svět a na školu chodí kromě čarodějnic i víly a vlkodlaci. Odhalí, že její otec je šéfem velké Rady a spatří i ducha své prababičky Alice. Dvě studentky jsou napadeny a podezření padá na Jennu. Sophie tomu nevěří a pátrá po pravdě, kterou nakonec odhalí, ale radost z ní mít nebude.
.
O knize:
Kniha nám odhaluje, že mezi lidmi žijí i čarodějnice, vlkodlaci, upíři, víly a démoni, kteří se snaží být nepoznáni, aby je lidé nezabíjeli, jako se tomu stalo již v minulosti, například středověké hony na čarodějnice.
Většina lidí nadpřirozené bytosti ignoruje, ale existují i tací, kteří je loví. Vražedné Irky Brannickovy, Společenstvo a hlavně L'Occhio di Dio, nebo-li Boží oko loví a zabíjejí čarodějky.
Proto také existuje Rada, která chrání čarodějky před zabíjením, ale zároveň je i trestá v případě porušení pravidel - mladé delikventy posílá do Hex Hallu, starší bytosti podstupují odejmutí moci.
Sophie o světě kouzel příliš mnoho nevěděla, protože jí vychovávala matka mezi lidmi, až na Hex Hallu zjišťuje, že existuje plno lidí, co jí chtějí zabít. Prostě tenhle svět není tak bezpečný, jak se domnívala.
.
Můj názor:
Příběh není nijak zvlášť originální, podobných je v posledních letech na trhu jak hub po dešti, takže zápletkou příliš nepřekvapí.
Vlastně jediné, co se mi na knize líbilo, bylo její svižné tempo a čtivost, takže jí bezproblému přečtete za večer. Děj ubíhá rychle a pořád se něco děje, čtenář tak nemá čas se nudit.
.
Děj je obohacen o vtipnost, ale až na pár výjimek jsou postavy předvídatelné. Sophie je naivní dívka, u které se však ukáže, že je ve skutečnosti zázračné dítě. Ředitelka školy paní Cosnoffová je velmi zásadová a trochu upjatá. Učitelé rozhodně postrádají smysl pro humor. Elodie a její kamarádky jsou velké potvory, které Sophii jen znepříjemňují život a Archen je vcelku namyšlený frajírek s velkým tajemstvím.
.
Ale to, že se mi kniha nelíbila, ještě neznamená, že je špatná. Jen je na mě těch paranormálních romantických puberťaček asi moc a ničím zvláštním mě už překvapit nemohou.
Pokud však hledáte lehkou, odpočinkovou knihu, nad kterou nemusíte přemýšlet a užívat si pořádnou dávku romantiky a pořádnou dávku pubertálních výstupů postav, tak je tato kniha pro vás ideální.
Název: Čarodějnice z Hex Hall (orig. Hex Hall, 2010)
Autor: Rachel Hawkins
Série: Hex Hall
Překlad: Tereza Kolesnikovová
Vazba: vázaná, pevná
Počet stran: 240
Vydal: Euromedia Group - Knižní klub, 2011
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře