Recenze: Brána do pekla - John Connolly

Nikdy nekupujte knihu bez názvu a v neznámém jazyce, který se vám v hlavě sám překládá, a už vůbec s ní nevyvolávejte démona. Mohli byste totiž neúmyslně otevřít bránu do Pekla a způsobit konec světa, jako se to povedlo paní Abernathyové. A jak vypadá peklo na zemi? No, příjemná dovolená to rozhodně není. Odporní démoni, co vás sežerou a mrtvoly, co se procházejí po ulicích, kde ničí a zabíjejí.
.
Děj:
Jedenáctiletý Samuel Johnson se svým jezevčíkem Boswellem se rozhodne předběhnout ostatní děti a vyrazil na Halloweenskou koledu o den dřív, jenže náhodou zahlédne okénkem do sklepa své sousedy, manžele Abernathyovi a Renfieldovi, jak z nudy vyvolávají se záhadnou knihou démona. Problém nastane, když se jim omylem povede pootevřít bránu (spíš něco jako portál) do pekla a všichni čtyři jsou vcucnuti a do jejich těl si vlezou démoni. Samuel je však pani Abernathyovou spatřen a démoni začnou usilovat o jeho život. A tak se stane, že malý chlapec se svým jezevčíkem a hodným démonem Baldriánem musí zastavit démony dřív, než se jim podaří otevřít bránu do pekla a osvobodí Jeho Zlolajnost.
K pootevření brány došlo skutečně omylem, ale nemůže za to, tak úplně paní Abernathyová. Vědci v CERN zkoušeli pomocí urychlovače částic objevit tajemství stvoření vesmíru a jedna "zaběhnutá" částice pootevřela portál do jiné dimenze, tedy Pekla.
.
Můj názor:
Brána do pekla je velmi zvláštní kniha, která se však čte naprosto sama a to i přes větší množství odporných věcí z kvantové fyziky, kterým sice tak úplně neporozumíte, ale stejně čtete dál. Naštěstí jsou zde i vysvětlivky, které vám pomohou porozumět.
Napínavé dobrodružství vám také příjemným způsobem ukazuje rozdíly mezi vědou a vírou, a to především ve verzích stvoření světa.
.
Démoni tu jsou vykresleny jako smradlavé monstra s hodně chapadly nebo končetinami, prostě obludy, které byste raději potkat nechtěli. K tomu se dokáží ukrýt v člověku, kterému seberou duši a hodí do pekla.
.
Kniha je určena spíše pro dospívající čtenáře okolo 12 let, kteří ocení napínavý, leč jednoduchý děj. Dospělí člověk si knihu ale může bez problémů také přečíst a vcelku si jí vychutná. Vlastně je to takový thriller pro děti, které by se však měli dávat pozor na určité pasáže, kde se vyskytuje nejen zabíjení, ale i pojídání svých obětí.
Celá kniha je protkaná suchým anglickým humorem, který jí dodává tu správnou příchuť a kniha je jím mnohem atraktivnější. Přesto je zde použit dětský scénář, kdy po akci následuje odlehčení situace.
.
Pak je tu však maličkost, která nepůsobí tak úplně reálně. Parta malých dětí dokáže vcelku bez problémů přelstít démony, kteří sice nejsou příliš inteligentní, ale že by byli až tak hloupí? Dále tu dokonce jedna paní umlátí démona pohrabáčem, protože jí zničil růže.
.
Kniha se čte velmi dobře, děj ubíhá rychle, a přestože je tu několik dějových linií, tak je přehledný a čtenář s husí kůži očekává, co se stane na další straně.
.
Mě osobně se kniha velice líbila, v závěru je naznačené pokračování, které si nenechám ujít, protože mi malý chlapec Samuel přirostl k srdci a rozhodně mu fandím.
.
Hodnocení: 9/10
Název: Brána do pekla (orig. The Gates, 2009)
Autor: John Connolly
Série: Samuel Johnson
Překlad:Jaroslava Kočová
Vazba: pevná
Počet stran: 224
Vydal: BB/art, 2011
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře