Mrtví v rodině - Charlaine Harris

Přečetla jsem desátý díl série Pravá krev, tedy Mrtví v rodině, který napsala Charlaine Harris v roce 2010 pod názvem Dead in the Family, u nás ho vydalo nakladatelství Baronet v září 2011.

Opět se setkáváme se svými hrdiny, kteří se ještě zotavují po válce, při které několik postav zemřelo. Ti, co přežili, utrpěli vážná zranění a chvíli bude trvat, než budou opět v pořádku.
Svět se snaží vstřebat informaci, že vlkodlaci existují (velké odhalení se odehrálo v minulém díle) a spousta z lidí, to prostě skousnout nedokáže, takže se demonstruje a vláda uvažuje o povinné registraci všech bytostí dvojí podstaty, těm se to samozřejmě nelíbí, takže vztahy jsou hodně napnuté.
Sookie, která se pomalu uzdravuje, díky Ericově krvi, uvažuje o tom, že by chtěla být s Ericem navždy, tedy aby jí změnil na upíra, ale stále váhá. Kdyby byla upír, všichni její zbývající blízcí by umírali, zatímco ona by tu byla stále.
.
Děj je sice čtivý, ale na několika místech se mírně vleče, pak ale zase nastoupí napětí a čtenář se od knihy neodtrhne. Závěr je možná až příliš rychlý, takže si všechno nemůžete pořádně užít. Prostě by to chtělo některé události více rozvinout.
.
Celá kniha mi přišla jako dokončení předcházejícího dílu, kdy víly odešli do svého světa a konec byl takový otevřený, "Mrtví v rodině" navazují na "Mrtví odcházejí" hlavně dějovou linií, i když se objevují další problémy, některé se vyřeší a zůstaly pootevřené, tak předpokládám, že se k nim autorka vrátí v příštím díle.
.
Desátý díl série je přesto chytlavý a příznivcům tohoto příběhu se bude líbit. Už nejde (jako v prvních dílech) jen o zavražděné oběti a následné Sookiino pátrání po vrahovi, ale děj je komplikovanější o jiné starosti a potíže. Jen pokud jste nečetli předchozí knihy, tak ději příliš neporozumíte, protože odkazů, nejen na minulý díl, je tam hodně, proto bych doporučila alespoň přečíst minulý díl.
 
Díly série:
Mrtví do soumraku (2009) - Dead Until Dark (2001)
Upíři v Dallasu (2009) - Living dead in Dallas (2002)
Klub mrtvých (2010) - Club Dead (2003)
Mrtví pro svět (2010) - Dead to the World (2004)
Dočista mrtví (2010) - Dead as a Doornail (2005)
Bezpochyby mrtví (2010) - Definitely Dead (2006)
Všichni jsou mrtví (2011) - All Together Dead (2007)
Hůř než mrtví (2011) - From Dead To Worse (2008)
Mrtví odcházejí (2011) - Dead and Gone (2009)
Mrtví v rodině (2011) - Dead in the Family (2010)
Smrtelná odplata (12/2011) - "Dead reskoning" (2011)

Komentáře