Sukuba 1: Trápení - Richelle Mead

Kniha Succubus Blues napsala Richelle Mead v roce 2007, u nás ji vydalo nakladatelství Domino v roce 2011 pod názvem Sukuba 1: Trápení.
Přiznám se, že Vampýrskou akademii jsem zatím nečetla, ale snad se k ní jednou dostanu k porovnání těchto dvou sérií.
.
Romantické fantasy s vtipným základem a napínavým dějem, kniha mě rozhodně mile překvapila, i když postavy se tam občas chovají podivně - hlavní hrdinka Georina je stará několik set let (ne-li tisíc) a pořád se v sobě nevyzná, je hádavá a neustále má s někým konflikt. Pak ještě její upíří kamarádi, kteří se často hádají jak malí kluci.
.
Děj je docela jednoduchý, ale plný emocí a Georgiin vzpomínek na minulost, kdy ještě byla člověk, neschází mu napínavé i velmi vtipné scény, při kterých se nudit nebude a kniha vás pohltí.
Přestože se postavy často chovají jako nevybouření puperťáci, kniha je docela dospělá a nepostrádá i pár lechtivějších scén, které děj hodně obohatí a dodávají mu více věrohodnosti. Skoro byste chtěli věřit, že upíři, sukuby, andělé, démoni, skřeti... obývají tuhle planetu s námi a je div, že jste na ně ještě nenarazili.
.
Postava spisovatele Setha, je pojatá velmi dobře - přestože dokáže ve svých knihách úžasně zpracovat své postavy, v reálném životě je silný introvert, který se často nechává unášet fantazií a zapomíná na okolní svět (nebo na rande se sukubou), jako by ho jeho uzavřenost chránila před Georginým kouzlem. Možná i proto se k sobě lépe hodí, ale ona má strach, aby mu neublížila.
Roman je velmi charismatický a jde tvrdě za svým cílem. Nudí Georginu, aby se zamyslela nad budoucností i přítomností. Je zvyklí dostat vše co chce, proto se nenechá odradit jejích někdy dosti chabými pokusy k jeho odehnání.
Georgina mezi těmito dvěma muži tápe, oba má velmi ráda, ale každého trochu jinak.
.
Děj se občas místy mírně vleče, ale jen trošku, za to v závěru jede na plné obrátky a napětí střídají emoce, až se nakonec zodpoví všechny otázky. Zloduch je odhalen, ale Georgina z toho moc velkou radost nemá.

Komentáře