Krevní pouta: Krevní banka - Tanya Huffová

Šestá kniha série Krevní pouta se jmenuje Krevní banka a vydalo jí nakladatelství Brokilon v červnu 2011, v originále kniha vyšla pod názvem Blood Dept v roce 2006 a napsala jí Tanya Huffová.
Celá série má tyto díly:
Cena krve, Stopy krve, Linie krve, Spojení krve, Dluh krve, Krevní banka
.
Série měla původně končit čtvrtým dílem Spojení Krve, ale autorka si po čase řekla, že některé vztahy nejdou tak úplně vyřešené a ráda by se dozvěděla, jak pokračují životy Vicki, Mika a Henryho, proto napsala Dluh krve a nyní i soubor povídek Krevní banka, ve kterém se dozvíme mnoho zajímavých informací ze života upíra Henryho Fitzroye i nového upířího života Vicki.
Nejvíc se mi asi líbily tyto povídky - To město není dost velké; Mít s kým sdílet noc; Sceleratus a Tak tu máme Vánoce.

Tento soubor povídek krásně uzavírá tuto upíří sérii, a pokud jste četli i předešlé knihy, tak si ji rozhodně nenechte ujít.
......
1) Tohle město není dost velké:
- povídka přímo navazuje na čtvrtý díl Spojení krve, kdy se upírka Vicki vrátila do Toronta a zvyká si na svoje teritorium. Na děj této povídky se vyskytlo několik odkazů v páté knize Dluh krve.
Příběh je velmi svižný a velmi rychle odhalujeme, kdo je za vraždou a Vicki se s tím musí vyrovnat sama a samozřejmě žádné rady od nikoho neposlouchá. Jasně musí ukázat všem případným narušitelům, že tohle město je její území, kde může lovit jen ona.
.
Vicki bydlí u Mika Celluciho, zrovna se dozvěděli, že jednoho hledaného pasáka objevila policie připíchnutého na dveřích restaurace. Vicki na místě činu ucítí upíří pach, takže jí někdo narušil její teritorium, ona ho musí najít a zabít....
 
2) Chovat se jako člověk:
- Henryho vzpomínka na minulost, kdy počátkem 19. století pracoval pro Anglii a zároveň se snažil zapadnout mezi lidi.
Povídka nám krásně ukazuje dobové postavy a chování lidí, kteří žili v Anglii. Je vcelku svižná a Henry musí použít trochu své inteligence, aby rozpletl zrádné sítě špionů, ale nakonec se vše vyřeší.
.
Upír Henry Fitzroy je v Londýně, hraje karty s lordy a nyní obral sira Wyndhama a na ulici zachránil kapitána Evanse, kterého někdo přepadl. Doma má sluhu Varney, který ví, že je upír.
Kapitán Evanse požádá Henryho o pomoc, někdo jim ukradl dokumenty z ministerstva. Podezřelými jsou lord Ruthven, pan Maxwell Aubrey a sir Wyndham. Henry je má sledovat a zjistit, kdo je francouzský špeh.

3) Karty také říkají:
- Vicki si už zvykla, že je upír a znovu pracuje jako soukromá vyšetřovatelka, Mike jí pomáhá, protože ona muže pracovat pouze v noci.
Povídka je sice napínavá, ale bohužel postrádá humorné scénky. Ale přece jen se nenudíme a také se dozvíme, jak se dostala k té dodávce, ve které jela s Mikem v Dluhu krve do Vencouceru za Henrym.
.
Cikánka Madame Luminitsa předpovídá budoucnost a vyhledá Vicki, protože jí hrozí nebezpečí a zároveň jsou ohroženi i cikáni...

4) Mstivý duch jezera Nepeakea:
- Vicki Nelsonová řeší se svým přítelem a parťákem detektivem Mikem Cellucim další případ, tentokrát se údajně duch jezera rozhodl překazit stavbu rekreačního centra.
Krásné podání příběhu o jezerní příšeře, která se však ukáže jen jako vymyšlenou báchorkou. Zároveň však Vicki poznává, že její zaměstnavatel není moc dobrý člověk a tak trochu se rozhodne přiklonit na stranu místních obyvatel.
.
Stuart Gordon si najal Vicki, aby vyšetřila zmizení jednoho zeměměřiče, který prý rozhněval ochranného ducha jezera. Nikdo v okolí tam Gordona nechce, takže podezřelí jsou všichni v okolí. Mikemu se zdálo, že v jezeře něco viděl, další osoba zmizí a někdo pobleptá Gordonovi auto zlizem...

5) Mít s kým sdílet noc:
- děj se odehrává po pátém díle (Dluh krve), když se Tony od Henryho odstěhovala Vicki se spokojeně žije s Mikem v Torontu. Henry je osamělý a podává si inzeráty.
Tak tahle povídka je velmi povedená a rozhodně se u ní nudit nebudete. Henry hledá nejen společnost na noc, ale zároveň i někoho, kdo by mu nahradil Vicki. Zároveň má asi velmi vysoké etické cítění, když nedovolí, aby nějaký démon zabíjel lidi na jeho území, ale samozřejmě si říká, že je to jeho teritoriálními pudy.
A autorka nám ukazuje, že existují další noční obludy, které vás zabijí a sní všemi možnými způsoby.
.
Henry Fitzroy si podal seznamovací inzerát do novin, přes třicet odpovědí zamítl a nakonec si domluvil schůzku s Lilah, ale ukázalo se, že je to sukuba, stejně si však zašli do kina.
Následující večer bylo nalezeno mužské tělo s vysátým životem, Henry podezřívá Lilah, ale ta to neudělala. Společně se pustí do pátrání ...

6) Hnízdo:
- povídka má hororové prvky a ukazuje nám, co se může skrývat v temnotě metra.
Obří brouci útočící na lidi, to mi zní jak děj nějakého béčkového hororu, ale přesto je povídka velmi vtipná a rozhodně originálně zakončená, když Vicki odpálí část metra.
.
Duncan Travis si najal Vicki, aby zlikvidovala hnízdo nepřátelských brouků King-tiků, kteří sídlí v metru a sají lidem krev z kotníků. Vicki tomu nejdříve nepřikládá moc velkou důležitost, ale to se změní, když zjistí, že někdo Miku sál krev a že má nějakou látku v krvi...

7) Sceleratus:
- Henry nám opět odkrývá část své minulosti, která však není nijak nevinná, spíše naopak, má na svědomí spoustu životů a on hledá spásu v kostele.
- Povídka se odehrává asi v době mezi Spojením krve (4. díl) a Dluhem krve (5. díl).
Velmi zajímavý příběh plný emocí a pocitů, který nám ukazuje část upírovi temné minulosti, kdy se při honbě za pomstou nechával ovládat Hladem a zabíjel lidi ve velkém. Až mu nakonec starý mnich ukázal cestu, po které by mohl dokráčet až ke spasení.
.
Henry chodí každý rok ve stejnou dobu na zpověď do kostela a Tony chce vědět proč. Henry mu nakonec tedy vypráví svůj příběh.
V Benátkách se Henry kolem roku 1937 zamiloval do vdovy Ginevry Treschiové, ale její otec jí zavřel do kláštera, to samozřejmě Henrymu nevadilo, jenže pak byla obviněna, že obcuje s ďáblem ...

8) Kritická analýza:
- Vicki řeší případ záhadné vraždy spisovatelé, která však v podstatě zůstane nevyřešena.
Povídka je velmi rozporuplná a záhada je nakonec nevyřešena. Ani tu není Mikovo humor, takže je to takové zvláštní.
.
Mike Celluci dohodl Vicki práci, bude chránit spisovatele Raymonda Carra, kterému někdo vyhrožuje smrtí. Vicki tedy šla za spisovatelem, ale najde ho v bezvědomí. Někdo ho napadl v uzamčeném bytě.
Po propuštění z nemocnice je však stejně spisovatel zavražděn a opět se to vše odehrálo v uzamčeném bytě a stopy nejsou žádné...

9) Tak tu máme Vánoce:
- taková krásná a velmi vtipná parodie na Dickensonovu Vánoční koledu, kde Vicki zaujala místo cynického Scroogeho (Vydřiducha), který nesnáší Vánoce. Zdá se jí sen, kde ji tři "duchové Vánoc" - Henry, Mike a Nicota - přesvědčují, aby věřila ve Vánoce a lásku.
Velmi vtipná a povedená povídka, při které se ani na okamžik nenutíte, třeba hádka Vicki s elfem hned na počátku příběhu.
.
Vicki nesnáší Vánoce a nechce je slavit, Mike jí vzal na nákupy, kde se pohádala se Santovým elfem. Mike ji pak pozval na Štědrý večer k jeho matce, kde společně oslaví Vánoce s rodinou, ale Vicki odmítá.
K ránu se Vicki zavře do rakve a uloží se ke spánku. Ve snu se jí objeví Tony a řekne, že jí navštíví tři duchové. Prvním je Henry a ukázal jí Vánoce minulé, které šťastně slavila s rodinou a přáteli. Mike Celluci je druhý duch a ukáže jí Vánoce přítomné, kde uslyší Mikovu rodinu, jak o ní mluví jako o zloduchovi, který stahává Mika do temnoty. Třetím duchem je nicota v kápi a ukázala jí Vánoce budoucí, Vicki na vlastní oči vidí, jak Mike stárne a rozpadává se v prach.
To vše jí ukázalo, že si s Mikem musí užít každý okamžik a to, že je upír na tom nic nezmění...
 

Komentáře