Parazit - Ruth Newman

Detektivní román Parazit, s podtitulem Co všechno se může skrývat ve zdánlivě normální mysli? napsala Ruth Newman. V originále vyšel pod názvem Twisted Wing v roce 2008. U nás vyšel v nakladatelství Domino v květnu 2010.

Oficiální text:
Slavnou univerzitu v Cambridgi zachvátil strach. Nález zmasakrovaného a bezhlavého těla studentky byl děsivou předzvěstí vražedné série, která paralyzuje veškeré dění. Studenti se neobávají zkoušek, ale toho, že se nedožijí promoce. Policie je v koncích - stopy neexistují, obvyklé vyšetřovací metody nikam nevedou. Je zřejmé, že klíč k odhalení pachatele nemohou nalézt detektivové, ale psychiatr. Doktor Denison má v péči studentku Olivii, která byla nalezena na místě poslední vraždy zkrvavená a v takovém šoku, že na celý měsíc ztratila řeč. Denison věří, že hluboko v Oliviině podvědomí se skrývá identita vraha. A co víc - že pachatel patří ke skupince nejbližších dívčiných přátel. Kdo ze studentů má ale mysl natolik zvrácenou, aby se domníval, že uříznout kamarádovi hlavu není zase nic tak hrozného? Denison postupně proniká do temných zákoutí Oliviina podvědomí a zjišťuje, že nic není takové, jak se na první pohled jeví. Aktéři si závratnou rychlostí prohazují masky vraha a oběti. S každou obrácenou stránkou čtenář dochází k přesvědčení, že největším hororem není useknutá hlava či rozbodané tělo, ale poznání, co se může skrytě odehrávat v navenek normální mysli…

Tuto knihu jsem loni dostala k svátku a ani nevím proč, ale dlouho jsem se odhodlávala si k ní sednout a přečíst jí. Skutečně neznám důvod, protože tahle kniha je skvělá a rozhodně nelituju toho, že jsem ji četla.

Kniha je nádherně napsaná a děj vás pohltí. Máte místo pro svou fantazii a odhad, kdo je ten bestiální vrah.

Děj se bravurně komplikuje a překvapuje čtenáře každou další přečtenou stránkou. Vše ukazuje na podezřelého, který je nakonec i odsouzen. Až na posledních stránkách se dozvídáme pravdu ještě mnohem šílenější než jsme kdy čekali.

Je Olivie oběť nebo vrah? O tom vypráví celá kniha, kde pomalu odkrýváme její příběh a i pravdu, která se v závěru ukáže jako lež a odhalíme skutečné pozadí celého příběhu.

Počátek se trochu vleče, to ale neznamená, že by byl nudný. Autorka nám pomalu nastiňuje mysl šíleného vraha. Po pomalejším začátku však následuje napínavý děj a naprosto ďábelský závěr, který vyrazí dech snad každému.

Tuto knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi napětí, detektivky i psychologické hrátky vraha a doktora.

Po pravdě se mi moc do detektivky nechtělo, ale po přečtení této knihy asi skutečně zařadím do své knihovny i tento žánr. Mám vyhlídnutí autory jako Andy Mcdermott, J. L. Carrell, Matilde Asensi, Robert Ludum, Boris Starling, Scott Mariani a Lisa Jackson. prostě tajuplné, napínavé detektivní romány s překvapivou zápletkou i závěrem.

Komentáře