Mozartovské spiknutí - Scott Mariani

Román Mozartovské spiknutí, který vydalo nakladatelství Domino v roce 2010, jsem měla vypůjčený z klatovské knihovny. V originále vyšel v roce 2008 pod názvem The Mozart Conspiracy a napsal ho Scott Mariani.

Oficiální text:
Zemřel Mozart jedem žárlivého skladatele, nebo byl zavražděn za porušení slibu mlčení, který složil jako významný člen řádu svobodných zednářů? A může s jeho smrtí souviset i prapodivná, brutální vražda proslulého klavíristy Olivera Llewellyna, k níž došlo o celých dvě stě let později?
Právě takové otázky se honí hlavou vysloužilému vojáku a bývalému členovi speciálních jednotek SAS Benu Hopeovi při nervy drásajícím pátrání po vrazích svého přítele Oliviera. Všechny záhady se přitom točí kolem prastarého dopisu, který dost možná pochází z pera samotného Mozarta. Pokud ale za jeho smrtí skutečně stojí odštěpenecká skupina zednářské lóže, musel být skladatel součástí něčeho opravdu velkého... a nebezpečného.
Bena a jeho dávnou lásku, slavnou operní zpěvačku a sestru zemřelého Leigh Llewellynovou, zavede pátrání po pravdě z Oxfordu přes Benátky a Vídeň až do zasněžených slovinských hor. Při zběsilém úprku Evropou musejí zůstat vždy o krok před skupinou odhodlaných zabijáků, jejichž cílem je jediné - smazat veškeré stopy po Mozartovském spiknutí...


Tato kniha patří do vydařené detektivní série o agentovy speciálních jednostek Benu Hopeovi, který musí řešit záhadné a nebezpečné případy, ve kterých mu půjde o život.
Jednotlivé knihy série:
Alchymistovo tajemství - 2009
Mozartovské spiknutí - 2010
Proroctví o apokalypse - 2010
Je to detektivní thriller plný nečekaných odhalení a rozvíjí teorii, že Mozart byl zavražděn kvůli vyzrazení tajemství Svobodných zednářů. Příběh je velmi napínavý a čtivý. Shltnete ho jako nic. Nejvíc mě dostal ten závěr, to jsem skutečně nečekala.

Jen samotná zápletka o Mozartově smrti se tak trochu ztrácí do pozadí a mnohem víc je v dějové linii zdůrazněna postava Bena Hopea a jeho pomsta za smrt přítele, pak také jeho znovuobjevené city k bývalé lásce.
Prostě to samotné spiknutí není v ničem zajímavé a v podstatě není nakonec ani pořádně vysvětlené.

Nemohu říci, že by mě kniha zklamala, ale tak nějak jsem čekala trochu víc, něco ve stylu Dana Browna, ale to rozhodně tato kniha není. Přesto je velmi lákavě a napínavě napsaná a z každou další stranou jste zvědaví, jak tento příběh skončí. I když ten závěr je naprosto nečekaný a asi každému musí vyrazit dech.

Pokud máte rádi záhady a různé konspirační teorie, tak raději tuto knihu nečtěte, ale pokud toužíte po napínavém trilleru, tak to mohu jen doporučit.

Komentáře