Bezpochyby mrtví - Charlaine Harris

Šestá knihá série Pravá krev Bezpochyby mrtví u nás vyšla v listopadu 2010 a autorkou je Charlaine Harris. V originále má série název Southern Vampire Mysteries a šestá kniha vyšla v v roce 2006 pod názvem Definitely Dead.
Oficiální text:
Protože má Sookie Stackouseová tak málo příbuzných, vůbec se jí nelíbí, že přišla o další - o svou sestřenici Hadley, družku královny luisianských upírů. Hadley zanechala Sookie všechen svůj majetek, když před pár týdny nečekaně skonala, i když vlastně byla již dlouho neživá. Ale vymáhat dědictví se zdá být značně riskantní. Jsou totiž tací, kteří by neradi viděli, kdyby se Sookie seznámila s Hadleyinou minulostí, a i s jejím majetkem, příliš důkladně. A jsou připraveni použít všech dostupných prostředků, aby jí v tom zabránili. A ať je to kdokoli, jsou určitě nebezpeční, a Sookin život je opět v ohrožení.

V této knize se Sookie přesune ze svého malého městečka do New Orleansu, kam původně přijela jen pro vyřízení dědictví po své zesnulé sestřenici, ale nakonec bude muset bojovat o život, a to hned několikrát. Naštěstí se má na koho spolehnout, tentotokrát to však není ani Bill nebo Eric, ale její nový přítel měňavec - tygr Quinn, který jí bude chránit do roztrhání těla.

Vztah mezi Billem a Sookie je nenávratně pryč, protože se dozvěděla pravdu o tom, že ji Bill jen využíval a od upíří královny dostal úkol se s ní sblížit. Tato pravda Sookie dovedla až na hranici nenávisti k Billovi. Eric v tom pochopitelně také hraje svoji roli, protože to byl on, kdo naznačil, že s Bill lže.
Sookie k tomu všemu dozvídá, že je z části víla, a proto po ní všichni upíři tak usilují. To jí na sebevědomí moc nepřidá, ale Quinn jí ujistí, že on ji má rád doopravdy.

Děj je tentokrát hodně nabitý a rozhodně vás nezklame. Napětí, vztahy a emoce se odrážejí snad v každé stránce.
Navíc pootevřený konec a příslib věcí z počátku knihy dávají tušit, že další díl bude opět stát za to.

Autorka nám zase ukáže další kousek ze světa, ve kterém Sookie žije společně se všemy nadpřirozenými bytostmi a hlavně ve světě, kde upíři žijí mezi námi.
Bohužel pro Sookie se stává styk s upíry velmi nebezpečnou záležitostí, při které ji obvykle někdo málem zabije a ona musí do nemocnice. Možná také proto začíná mít upírů dost a raději se vrhne do náručí měňavci, který ji jen nevyužívá, jako proradní upíři.

Tato kniha mě opět nezklamala a po pravdě se mi asi líbí nejvíce z celé série. Rozhodně doporučuju všem, kteří mají rádi pěkně napsanou knihu.

Komentáře